USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні створений міжнародний Альянс оборонних індустрій

У нього вже увійшли 38 світових оборонних компаній
Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Україна створила міжнародний Альянс оборонних індустрій. Про це під час першого міжнародного Форуму оборонних індустрій у Києві заявив президент Володимир Зеленський. 

Зазначимо, що на момент закриття Форуму, в Альянс увійшли 38 оборонних компаній з 19 країн світу. Однак Україна розраховує на те, що до нього приєднається ще більше оборонних підприємств світу.

"На цьому форумі ми оголошуємо про створення Альянсу оборонних індустрій. Альянс, який цінує міжнародне право та вміє працювати для реального захисту міжнародного права, захисту безпеки - і я говорю не тільки про Україну, а безпеку будь-якої нації у світі від будь-якої агресії", - заявив Зеленський.

Деталі декларації Альянсу

Декларація Альянсу, за словами Зеленського, є "базовою основою". Тож її також можуть підписати виробники військової техніки та зброї з усього світу, "які поділяють наш намір дати реальний захист від агресії".

Голова державі підкреслив, що в Україні розпочнеться будування "нового арсеналу вільного світу".

"Тим, як ми вистояли у війні, тим, як Україна переможе, ми даємо усім іншим у світі, хто цінує мир, успішну стратегію національної та колективної оборони, довготривалу стратегію. І зараз на десятиліття вперед визначаються, якими будуть найбільш потужні оборонно-промислові комплекси, якими будуть їхні пріоритети та що буде стандартом оборони у світі. Саме в Україні це визначається", - наголосив Зеленський.

Новини за темою: Україна стане новим центром виготовлення якісної військової продукції у Європі, - Шмигаль

Також він додав, що Україна розробляє спеціальний економічний режим для оборонно-промислового комплексу.

"Щоб дати всі можливості реалізувати свій потенціал кожній компанії, яка працює заради оборони в Україні та з Україною, або яка хоче прийти в Україну", - зазначив президент.

В Україні проходить Форум оборонних індустрій за участі українських та іноземних виробників зброї. Захід покликаний зафіксувати досягнення нашого оборонно-промислового комплексу.

Україна має на меті продемонструвати те, що вже вміє та розглянути те, що може додати до можливостей, зокрема через створення нових виробництв в країні, через локалізацію з партнерами.

Локалізація виробництва техніки

Президент розповів, що Україна планує локалізувати виробництво військової техніки, яку міжнародні партнери передають ЗСУ. Саме про таку співпрацю українська сторона вже домовляється із союзниками.

"Ми створюємо перший у світі флот морських дронів, який позбавляє російські військові кораблі сенсу і примушує їх ховатись. Ми почали виробництво гармат та снарядів натівських калібрів, які потрібні на полі бою - 155. Наші протитанкові ракетні комплекси більш далекобійні та безпечніші в управлінні, ніж цілий ряд інших аналогів", - додав він.

Крім того, українська сторона пропонує свої програмні рішення для ефективної оборони - від управління до кібербезпеки.

Новини за темою: Турецька компанія Baykar інвестує в Україну 100 млн доларів

"Ми зацікавлені в локалізації виробництва техніки, необхідної для нашого захисту, та кожної з тих передових оборонних систем, які використовуються нашими воїнами і дають сьогодні Україні найкращі результати на фронті", - додав Зеленський.

Створення спеціального оборонного фонду

Цей фонд, за словами президента, фінансуватиметься з дивідендів від державних оборонних активів та прибутку від продажу конфіскованих активів Росії.

"Ресурси фонду - це плюс до державних видатків на сферу оборони, оборонне виробництво та приватні інвестиції. Фонд буде наповнюватись за рахунок дивідендів від державних оборонних активів та прибутку від продажу конфіскованих російських активів", - зазначив Зеленський.

Він додав, що спецфонд, за допомогою додаткових ресурсів, забезпечить розвиток воєнного виробництва та підтримки співпраці між країнами для створення нових воєнних обʼєктів та військових програм.

Про Форум

У Києві нині проходить Форум оборонних індустрій. В ньому беруть участь щонайменше 252 оборонні компанії з 30 країн.

Зокрема, серед учасників - генсек НАТО Єнс Столтенберг, міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню а також низка інших почесних гостей.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні