USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Опендатабот проаналізували, де в Україні найчастіше порушують мовне законодавство

З січня по жовтень до уповноваженого із захисту державної мови надійшло понад 3 тис. звернень щодо порушень мовного закону
українська мова_1

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Кількість звернень щодо порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щороку зростає – за дев'ять місяців 2023 року зареєстрували понад 3 тисячі таких звернень. Найчастіше на порушення скаржаться кияни, а найменше зауважень – на заході країни, інформує Опендатабот.

За даними порталу, з січня по жовтень до уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень від громадян щодо порушень мовного закону. Це на 4% більше порівняно з відповідним періодом 2021 року: тоді було зафіксовано 2 тис. 895 звернень.

"Загалом цьогоріч середня кількість звернень на місяць – 335. У 2021 році ця цифра складала 297. 28% від загальної кількості звернень стосується порушень мовного закону у програмному забезпеченні та на сайтах, переважно скаржились на відсутність української версії сайту, і протягом останніх трьох років саме ця категорія є антилідером. На другому місці – скарги на обслуговування споживачів. За неповний 2023 рік зафіксували 519 таких звернень (16,5%)", – йдеться в повідомленні.

Разом з тим із 2021-го по 2023 рік зросла частка звернень громадян щодо порушень мовного закону у сфері реклами: з 11% до 15%. Ще 190 звернень (6%) стосуються інформації про товари та послуги.

За останні три роки помітно зріс відсоток звернень щодо порушень у сфері освіти та науки – більш ніж удвічі, з 4% у 2021 році до 9% – цьогоріч. А відсоток звернень у сфері охорони здоров’я збільшився майже утричі: з 1,6% у 2021-му до 4,3% – у 2023 році.

"Три роки поспіль за кількістю звернень лідує Київ. Саме на столицю припадає більше третини – 36% – від усіх звернень щодо порушень мовного закону в Україні. Загалом левова частка усіх звернень (77%) надходить з п’яти регіонів: Київ, Харківська, Одеська, Дніпропетровська та Київська області. Натомість за останні три роки найменша кількість звернень зареєстрована в Івано-Франківській, Тернопільській, Рівненській та Чернівецькій областях", – зазначили на порталі.

Раніше

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до телеканалів із закликом припинити практику українсько-російської двомовності в ефірах. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи численні звернення громадян до нього з цього приводу.

Про які телеканали йдеться

Йдеться про мовників загальнонаціональних телевізійних каналів "Рада", "24 канал", "5 канал", "Прямий", "Еспресо", "Ми – Україна", Національної суспільної телерадіокомпанії України, медіагруп "1+1 Media" "Starlight Media", "Inter Media Group".

У своєму дописі Кремінь закликав телеканали застосовувати виключно українську мову або здійснювати дублювання, озвучення або переклад українською мовою із застосуванням синхронного або послідовного перекладу виступів та реплік учасників програм, які використовують російську мову.

Новини за темою: Помилка, але вимога нормопроєктування: Лісовий пояснив наказ МОН про написання "рф" з великої літери
Читайте також:
Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників? Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників?
Проєкт і топ: Мовознавиця розповіла, наскільки українці за п'ять років звикли вживати нові слова Проєкт і топ: Мовознавиця розповіла, наскільки українці за п'ять років звикли вживати нові слова
Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року
Уряд схвалив програму розвитку української мови в усіх сферах Уряд схвалив програму розвитку української мови в усіх сферах