USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В ОП заперечили, що Україна погодилася на "гібридний" трибунал

Найбільш легітимною і "дійсно авторитетною" для України залишається модель створення міжнародного трибуналу на основі ухвалення резолюції Генасамблеї ООН
Трибунал
Джерело: відкриті джерела

Заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов заперечив, що Україна погодилася на "гібридний" формат трибуналу за злочин агресії окупантів проти України. Основним варіантом залишається трибунал за допомогою Генасамблеї ООН. Про це він написав у Facebook.

Смирнов наголосив, що основною, найбільш легітимною і "дійсно авторитетною" для України залишається модель створення міжнародного трибуналу на основі ухвалення резолюції Генасамблеї ООН та угоди між Україною та ООН.

За його словами, цю версію Україна адвокатує і продовжить адвокатувати в межах Координаційної групи коаліції країн, які обговорюють різні юридичні питання, зокрема щодо моделі роботи трибуналу.

"Попри скептичні настрої інших країн, ми вважаємо, що саме такий сценарій є швидким і однозначно самим ефективним інструментом реалізації міжнародного права", – уточнив Смирнов.

Він зазначив, що Україна не погодиться на будь-який "гібридний" формат трибуналу, де розглядається його створення як частини української судової системи. Для цього треба буде вносити зміни до Конституції України (що неможливо під час воєнного стану). Також є ризик звуження юридичної оцінки злочину агресії до рівня збройного конфлікту двох країн.

Ще одним із варіантів є інтернаціоналізований трибунал, коли він створюється в іншій країні, правова система якої заслуговує на довіру з подальшим голосуванням у Генасамблеї ООН.

"Природно, що в ході дискусій виникають різні варіанти та опції. Наступні засідання Core Group заплановані на вересень, обговорення тривають. Ми дійсно хочемо якнайшвидшого запуску та роботи міжнародного трибуналу, рішення якого піднімуть з колін давно "втомлену" доктрину міжнародного права", – заявив Смирнов.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що Україні довелося відмовитися від ідеї створити класичний міжнародний трибунал щодо російської агресії на основі Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. Натомість країна під тиском партнерів розглядає видозмінений формат так званого "гібридного" трибуналу.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали