USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Білорусь обмежила доступ до районів Гомельської області, звідки в лютому почався наступ на Київ

Тим часом білоруські моніторингові ресурси повідомляють, що РФ почала перекидання на південь Білорусі техніки, яку раніше привезли на полігони з мобілізованими ЗС РФ
Лукашенко

Лукашенко

Джерело: відкриті джерела

Білорусь обмежила доступ до трьох районів Гомельської області, що межують з Україною. Йдеться про Лоївський, Брагінський та Хойнікський райони. Саме звідси у лютому почався наступ Росії на Київ. 

Тепер підійти до кордону можна буде лише у разі проживання тут, відвідування близьких родичів, або прямуючи на роботу. 

Джерело: відкриті джерела

Що було раніше? 

Станом на 20 грудня ситуація по лінії кордону з Білоруссю та у прикордонних країнах була контрольована. Там не зафіксовано переміщення чи різкого збільшення військової техніки або живої сили. Про це заявив "Еспресо" представник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. 

"Ми розуміємо, що Білорусь активно довгий час підтримує РФ у війні. Навіть ця перевірка, яка проходила по той бік кордону, останніми днями для нас нічого не змінює, тому що ми посилюємо наш кордон з Білоруссю як по лінії кордону, так і в прикордонних. Для того щоб максимально наші сили на кордоні мали можливість стримати будь-якого ворога – Білорусь чи Росію. Станом на даний момент кордон максимально посилено в оборонному плані, щоб реагувати на всі можливі виклики на цьому напрямі", – підсумував представник ДПСУ.

Тим часом білоруські моніторингові ресурси повідомляють, що РФ почала перекидання на південь Білорусі техніки, яку раніше привезли на полігони з мобілізованими ЗС РФ. За інформацією "Беларускі Гаюн", фіксується перевезення танків, вантажівок та особового складу ЗС РФ з білоруських полігонів у Північній та Центральній частинах країни, де вони дислокувалися, на південь – ближче до кордону з Україною.

Нині відомо, що РФ використовує до шести аеродромів Білорусі для атак по Україні. За словами речника командування Повітряних сил України Юрія Ігната, росіяни не зникають з білоруських аеродромів. Зокрема, від початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України там літає літак або декілька радіолокаційного виявлення А-50, які відстежують всі повітряні цілі на території України. Працює у поєднанні із літаками-ретрансляторами ІЛ-22. Є ще МіГ-31.

Росіяни переміщують техніку на аеродроми Білорусі залежно від завдань. Авіація є доволі мобільним динамічним родом військ, який може швидко перебазуватися.

Ще раніше...

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв заявляв 19 грудня, що рівень воєнної загрози з боку Білорусі зростає, але він недостатній для створення загрози Україні. За його даними, на території Білорусі зосереджені 2-га мотострілецька дивізія 1-ї танкової армії та авіаційне угруповання росіян, в складі якого є новітні зразки авіації Повітряно-космічних сил ЗС РФ.

Також в Білорусі стоять підрозділи, озброєні "Іскандерами" з балістичними ракетами до них.

Загроза для України з боку Білорусі постійно вивчається, і досі чи не усі компетентні органи та служби вважають її недостатньою. Так, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) ще в середині місяця заявляли, що Білорусь навряд чи вторгнеться в Україну. Навіть якщо це станеться, білоруська армія не зможе домогтися хоч якогось істотного оперативного успіху. 

"Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну через внутрішню динаміку в країні… Залучення значної частини цього апарату безпеки у війні в Україні, ймовірно, зробить Лукашенка вразливим до нових заворушень та спротиву. Лукашенко також, ймовірно, усвідомлює, що вторгнення в Україну підірве його авторитет як лідера суверенної країни, оскільки стане очевидно, що зусилля Росії щодо забезпечення повного контролю над Білоруссю увінчалися успіхом", – йшлося у повідомленні.

При цьому в ISW вважають, що вступ Білорусі у війну в гіршому випадку змусить Україну тимчасово відволікти особовий склад і техніку з нинішньої лінії фронту. Так, заступник начальника українського Генштабу Олексій Громов заявив раніше, що 15 тис. білоруських військовослужбовців та до 9 тис. російських, дислокованих у Білорусі, теоретично можуть взяти участь у війні з Україною. Однак, переконані аналітики, навіть якщо Лукашенко залучить значно більшу кількість своїх військ для наступу на Україну, білоруські військові все одно будуть невеликою силою, яка не зможе досягти значного оперативного успіху.

За оцінками ISW, російський або білоруський наступ з Білорусі не зможе перерізати українські логістичні лінії на Захід.

"Білоруське вторгнення не зможе зробити такого прориву, як і не зможе серйозно загрожувати Києву. Вступ Білорусі у війну в гіршому випадку відволіче українські сили від нинішньої лінії фронту на сході України", – йдеться у звіті інституту.

Аналітики також вважають, що Білорусь продовжуватиме допомагати Росії вести війну в Україні. Зокрема, Мінськ може пропонувати Росії матеріали, які вона не може отримати через режими міжнародних санкцій.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали