USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Естонії у 15 разів збільшать штрафи за використання російської мови в школах

Мовний департамент почне перевіряти володіння вчителями мови, відвідуючи їхні уроки
Естонія школа навчання
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Естонія з серпня підвищить фінансові санкції для шкіл, де педагоги не володіють державною мовою, та посилить відповідні перевірки. Про це повідомляє ERR.

Зазначається, що з 1 серпня 2023 року штрафи для шкіл з освітянами, які не володіють естонською мовою, зростуть у 15 разів і можуть сягати 9600 євро у разі регулярних порушень, замість попереднього максимуму 640 євро.

Крім того, Мовний департамент почне перевіряти володіння вчителями мови, відвідуючи їхні уроки.

"Це повинно подіяти. Ми вже бачили, що приписи, оголошені фізичним особам, не дали результату. А цей новий штраф поширюється на юридичних осіб", – зазначив координатор переходу на освіту естонською мовою у Міносвіти Інгар Дуболазов.

Мер найбільш російськомовного міста Естонії Нарви Катрі Райк назвала нові штрафи "хорошим сигналом" для посадовців, які досі не розуміють важливості освіти естонською мовою.

За оцінками Мовного департаменту, недостатній рівень знання естонської мови мають близько 2500 освітян в країні.

В Естонії та Литві хочуть обмежити доступ до російських каналів

9 березня стало відомо, що у Литві та Естонії хочуть ще більше обмежити доступ до російських каналів. Зокрема, в країнах планують видалити доступ до IP-адрес, які дають змогу дивитися пропагандистські телеканали Кремля, які перебувають під санкціями ЄС.

Як повідомляє портал Delfi, у Литві комісія з радіо і телебачення (ЛКРТБ) провела моніторинг, під час якого було встановлено, що в інтернеті поширюються телеканали, які підпадають під санкції Євросоюзу.

Під час моніторингу також було встановлено, що приймання пакетів даних заборонених телеканалів здійснюється з використанням IP-адрес серверів, і з їхньою допомогою з'являється доступ до телеканалів "НТВ", "Первый канал", "Росcия 1", "Россия 24" і "РТР Планета", щодо яких запроваджено санкції за поширення дезінформації та пропаганди проти Євросоюзу та його країн-членів.

Відтак, ЛКРТБ ухвалила рішення доручити провайдерам мереж електронного зв'язку загального користування та послуг електронного зв'язку загального користування не пізніше як за п'ять робочих днів від дня набуття чинності цим рішенням скасувати можливість доступу до зазначених IP-адрес. Там наголосили: порушення міжнародних санкцій тягнуть за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

В Естонії, як повідомляє естонський мовник ERR, за останній рік значущість російських інформаційних каналів знизилася. До прикладу, якщо в лютому 2022 року 33% не естонців обирали російські телеканали як один із трьох найважливіших джерел інформації, то до лютого цього року цей показник знизився до 11%. Також більш ніж удвічі знизилася впевненість у тому, що російські канали чесно висвітлюють тему війни.

Департамент захисту прав споживачів і технічного нагляду запровадив заборону на мовлення російських телеканалів торік, і вона закінчилася наприкінці лютого. Але оскільки всі канали, заборонені в Естонії рік тому, а також інші зараз перебувають під санкціями ЄС, вони, як і раніше, недоступні в ефірному мовленні.

Однак деякі канали все ж доступні в прикордонних регіонах, а інші можна дивитися в інтернеті. Згідно з опитуванням Держканцелярії, 40% тих, хто продовжив дивитися російські канали, робили це саме в інтернеті.

"Ми думаємо над тим, як закрити телеканали, доступні в інтернеті. Серед каналів залишилися ті, які ми вважаємо проблемними", - розповіла представниця TTJA Гелен Рохтла.

Нагадаємо, після початку війни в Україні, Рада ЄС за поширення дезінформації та пропаганди проти Євросоюзу та її країн-членів запровадила санкції проти російських пропагандистських телеканалів "RT" ("Россия сегодня"), "Спутник", "Россия РТР"/"РТР Планета", "Россия 24", "ТВ Центр", "НТВ/НТВ Мир", "Россия 1", "РЕН ТВ", "Первый канал".

Читайте також:
Естонія серйозно розглядає варіант відправки війська на тилові роботи в Україну, – радник президента Естонія серйозно розглядає варіант відправки війська на тилові роботи в Україну, – радник президента
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян
У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл