USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

З Авдіївки планують евакуювати всіх цивільних: Що каже місцева влада

Очільник військової адміністрації міста вважає евакуацію всього населення неможливою
Авдіївка
Джерело: Громадське

Найближчим часом з Авдіївки на Донеччині спробують евакуювати все цивільне населення. Про це повідомив начальник Об'єднаного центру сил оборони на Таврійському напрямку Сергій Телятицький в ефірі телемарафону.

"В Авдіївці досі залишається мирне населення. Там його залишилось дуже мало і, швидше за все, в найближчі терміни буде евакуйоване все цивільне населення з Авдіївки", – зазначив він.

Телятицький додав, що з Мар'їнки ще на початку року евакуювали всіх цивільних, а наразі продовжується евакуація з Авдіївки.

За його словами, ворог за добу втратив близько двох рот особового складу на Таврійському напрямку – вбитими і пораненими. Окупанти вдаються до так званих "м'ясних штурмів", відправляючись на штурм без вогневої підтримки важкої техніки. Ворог намагався 24 рази штурмувати українські позиції.

Переважно на цьому напрямку у складі окупантів воюють збройні сили Росії, а не найманці "Вагнера".

Що каже місцева влада

Голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш розповів, що в Авдіївці залишаються 1778 людей. Про це передає "Громадське".

"Щодо заяви пресофіцера Таврії, він, мабуть, не розібрався. Всіх неможливо і нереально евакуювати, навіть із законної точки зору. Тобто немає можливості всіх евакуювати. Жодного законного механізму такого немає. Родини з дітьми – так, без проблем. Є і постанова Кабміну", – сказав Барабаш.

За його словами, наразі в місті залишається одна дитина. Влада шукає її батьків, які переховуються. Евакуація з Авдіївки відбувається щодня, але охочих немає.

"Вчора дві людини вивезли, до того кілька днів взагалі нікого не вивозили. Місто під щільними обстрілами вже рік, зараз вдень взагалі не буває тиші. Але люди все одно не поспішають їхати", – додав він.

В Авдіївці не залишилося жодного вцілілого будинку

Авдіївський напрямок є одним із найгарячіших на фронті. У місті внаслідок ворожих обстрілів немає жодного вцілілого будинку. Про це розповів начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За словами голови МВА, інфраструктура в місті розбита повністю – нічого не працює. Житловий фонд більш ніж на 80% зруйнований і його вже неможливо відновити, відремонтувати, а тільки зносити і заново будувати.

"Зараз немає жодного вцілілого будинку. У місті, напевно, ще з літа немає жодної вцілілої будівлі. А взагалі в нас було 149 багатоповерхових і близько чотирьох тисяч приватних будинків", – сказав він.

Щодо бойових дій, то Барабаш зазначив, що загроза оточення міста з'явилася давно. Однак на сьогодні Авдіївка не перебуває в оточенні.

"Дуже багато чого потрібно зробити окупантам, щоб місто опинилося в ньому. По-моєму, це майже нереальна історія на сьогодні. Зрозуміло, якщо буде поставлено завдання, то вони дорікатимуть нам у своїх біосміттях", – наголосив він.

Також начальник військової адміністрації розповів, що, незважаючи на побутові труднощі, у місті залишаються люди. Наразі в Авдіївці проживає близько двох тисяч людей. Деякі з них продовжують чекати на "русский мир".

"Щодо людей, які відверто чекають на "русский мир", то немає абсолютної цифри щодо кількості таких людей серед місцевих. Але за відчуттям це зрозуміло: більшість із тих, хто не приходить отримувати гуманітарку, а це 150–200 людей, найімовірніше, чекають на "русский мір", – уточнив він.

Ситуація в Авдіївці очима Генштабу та аналітиків

У сьогоднішньому ранковому зведенні пресслужба Генерального штабу згадала Авдіївський напрямок, заявивши, що там противник вів наступальні дії в напрямку сіл Новокалинове, Степове, Авдіївка, Північне, Первомайське, Мар'їнка, але успіху не мав.

Також ці населені пункти постійно перебувають під обстрілом ворога.

Згідно з аналітичною оцінкою ISW, росіяни проводять наступальні операції вздовж лінії фронту Авдіївка – Донецьк. Там вважають, що окупанти, ймовірно, просунулися на північ від Водяного (8 км на південний захід від Авдіївки) та у Веселому (7 км на північний схід від Авдіївки).

Джерело: відкриті джерела

Читайте також:
Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки
Росія провалила, ймовірно, найбільший танковий наступ від початку війни, – Forbes Росія провалила, ймовірно, найбільший танковий наступ від початку війни, – Forbes
"Випуск металопродукції в країні впав більше ніж уполовину", – Магомедов про зруйновані росіянами заводи
Мають слабку оборону. NYT оцінив можливості ЗСУ біля Авдіївки Мають слабку оборону. NYT оцінив можливості ЗСУ біля Авдіївки