USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Випуск металопродукції в країні впав більше ніж уполовину", – Магомедов про зруйновані росіянами заводи

До війни Авдіївський коксохімічний завод був сучасним комбінатом, який виробляв найкращий у країні кокс
Авдіївський коксохімічний завод
Авдіївський коксохімічний завод
Джерело: відкриті джерела

Через зруйновані росіянами заводи, зокрема, Авдіївський коксохімічний завод та "Азовсталь" випуск металопродукції в Україні знизився більш ніж наполовину. Про це в "Інтерв'ю без кордонів" розповів народний депутат України, генеральний директор Авдіївського коксохімічного заводу 2012–2019 років Муса Магомедов.

"Це неможливо оцінити. Тому що потрібно розуміти, що Авдіївський завод забезпечував комбінат Ілліча, "Азовсталь", частково "Запоріжсталь" і частина їхала на ДМК. І цього кокса немає, вже немає "Азовсталі". Загальний випуск металопродукції в країні впав більше ніж уполовину", – констатує Магомедов.

Ексгендиректор зізнається: ще на початку війни – в далекому 2014-му – на заводі зробили все, аби уникнути катастрофи та масштабних руйнівних наслідків – із заводу вивезли аміак, бензол, хлор. А вже минулого 2023 року він зі своїми заступниками почав здогадуватись, що цей завод більше не існуватиме – росіяни руйнують все.

"Це дуже боляче. Ми ще в тому році з моїми колишніми замами домовились на зустріч 17 лютого. Ми зустрілися, можна було бачити очі один одного... і ми розуміли, що цього заводу більше не буде. Це насправді комбінат. Якщо на "Азовсталі" три коксові батареї, то там було вісім. І це найбільший у Європі хімічний комбінат по суті. Те, що зараз роблять росіяни... вони руйнують все", – пригадує він.

Нині завод вщент зруйнований та знаходиться на тимчасово окупованій росіянами території.

А от до війни це був сучасний завод.

"Там використовували сучасне екологічне обладнання. Тож заводу жити й жити,  з огляду на те, що це наймолодший завод у країні – його запустили в 1963-му. Це був сучасний комбінат, який виробляв найкращий у країні кокс", – додав Магомедов.

Нагадаємо історію Авдіївського коксохімічного заводу

Коксохімічний завод в Авдіївці – це околиця і водночас один із центрів життя до повномасштабного вторгнення РФ, де працювало близько 5,5 тисяч містян. 

До повномасштабного вторгнення підприємство виробляло близько двох мільйонів тонн коксу на рік, мало план ремонту та модернізації до 2027 року, розповідав керівник підприємства.

Основним продуктом, звісно ж, був кокс. Але випускалось зо 30 видів продукції: кам'яновугільна смола, коксовий гранульований пек, сульфат іонію, фенольне масло. Ця продукція використовувалась не тільки в українській промисловості, а також й на підприємствах інших країн.

У 2022-му вперше за понад пів століття АКХЗ загасив вогонь у печах, у 2023 році завод остаточно покинули співробітники.

Авдіївка

Нагадаємо, що 17 лютого ЗСУ після тривалих надважких боїв вийшли з Авдіївки, частина українських військовослужбовців потрапила в полон. Про бої навколо Авдіївки та ситуацію в місті ми розповідали ось тут.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат