USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

УЗ втрапила в мовний скандал. Як реагують у компанії та мовний омбудсмен

Розповідаємо, що відомо про інцидент
квиток УЗ
Квиток УЗ
Джерело: Facebook Катя Чепура

Напередодні пасажирка "Укрзалізниці" оприлюднила фото квитка, на якому є інформація про контакт-центр російською та англійською. В "Укрзалізниці" відреагували на обурливий інцидент з російською мовою, також уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь висловив свою реакцію з цього приводу. Розповідаємо, що відомо в ситуації.

Так, одна з клієнток "Укрзалізниці" помітила, що на квитку інформація для пасажира написана російською та англійською мовами. Натомість українською мовою про корисні контакти вирішили не повідомляти. Про це написала Катерина Чепура у своїй соцмережі.

"Все для російськомовних і англомовних пасажирів… Нам, українцям, не потрібен номер контакт-центру... і так "паймьом", – зауважила пасажирка.

Що кажуть в УЗ?

Водночас у компанії показали новий електронний міжнародний квиток, який перебуває на узгодженні у міжнародних партнерів-залізниць і виконаний українською та англійською.

"Активісти можуть бути спокійні за процес українізації залізниці, він іде узгодженим графіком і до кінця 2023-го матимемо ще низку формально узгоджених та юстованих бланків, оновлених вивісок, навігації. І хоч новий шаблон ще узгоджується партнерами, як того вимагають міжнародні правила, ми прискорюємо хід подій і вже зараз прибрали залишки російської мови в інформаційних блоках при поверненні міжнародних квитків", – пояснили представники "Укрзалізниці".

Квиток УЗ
Джерело: "Укрзалізниця"/Telegram-канал

Реакція омбудсмена

Натомість Тарас Кремінь розпочав заходи державного контролю за застосуванням державної мови Акціонерним товариством "Українська залізниця".

"З відкритих джерел нам стало відомо про випадок застосування недержавної мови на пасажирських залізничних квитках без жодного перекладу інформації на українську. Це серйозне порушення мовного закону з боку "Укрзалізниці", – зазначив уповноважений.

І додав, що наказ про здійснення державного контролю за застосуванням державної мови АТ "Укрзалізниця" вже підписаний. Омбудсмен переконаний, що ситуація буде виправлена, а винні понесуть відповідальність.

Інші мовні скандали

Зауважимо, мовні скандали час від часу спалахують в українському інформаційному просторі. Здебільшого виникають через заборонену російську музику. Ми неодноразово писали про подібні випадки.

Читайте також:
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород
Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників? Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників?
Проєкт і топ: Мовознавиця розповіла, наскільки українці за п'ять років звикли вживати нові слова Проєкт і топ: Мовознавиця розповіла, наскільки українці за п'ять років звикли вживати нові слова