USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород

Ужгород стане першим обласним центром України, який буде з’єднано євроколією з Європою
Будівництво євроколії Чоп-Ужгород
Будівництво євроколії Чоп-Ужгород
Джерело: Міністерство відновлення України

"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород. Це – один із проєктів стратегічної програми розвитку залізничної інфраструктури для інтеграції України до ЄС. Про це йдеться на офіційному сайті "Укрзалізниці".

"Ми розпочали реалізацію проєкту, зараз закінчуємо підготовчі роботи і у травні розпочнеться основна стадія будівництва", – повідомив очільник компанії Євген Лященко.

Загальна сума проєкту становить 1,3 млрд гривень. Термін виконання проєкту складає 14 місяців.

Що передбачає проєкт будівництва?

  • Будівництво 22 км залізничної колії європейського стандарту;
  • Реконструкцію штучних споруд, об'єктів та мереж інженерного забезпечення;
  • Оснащення колії двостороннім напівавтоматичним блокуванням та пристроями мікропроцесорної диспетчерської централізації.

Як зазначають в компанії, реалізація проєкту дозволить запустити прямі пасажирські маршрути по євроколії з Ужгорода до країн Європи, а також здійснювати пересадки з поїздів з усіх регіонів України для подальших подорожей країнами Європи.

"Цей проєкт дозволить підвищити комфорт не лише пасажирського сполучення та перерозподілити пасажирський потік, а й паралельно дасть нам нові логістичні можливості до вантажних перевезень, розвантажить автомобільні пункти пропуску. Ужгород стає першим обласним центром, який отримає сполучення з Європою колією європейського зразка", – наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Згодом дільницю Чоп – Ужгород планують електрифікувати.

Також у планах – розробка техніко-економічного обґрунтування для продовження євроколії від Ужгорода до Львова, що стане кроком для приєднання Львова до двох європейських транспортних коридорів TEN-T – Рейн-Дунайського та Середземноморського.

В чому особливості євроколії?

Європейська або, як її ще називають, стандартна колія – це залізнична колія шириною 1435 мм. Нею користуються приблизно 60% усіх залізниць у світі.

Залізниці України, що прилягають до Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, мають ділянки залізниці з європейською колією.

Додамо

Раніше "Укрзалізниця" збудувала перший зерновоз, адаптований під євроколію. Зазначалося, що це допоможе наростити обсяги українського експорту.

Читайте також:
Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів
Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії
Хотіли підірвати залізничні ешелони ЗСУ: Сім'я з Харківщини допомагала РФ готувати диверсію Хотіли підірвати залізничні ешелони ЗСУ: Сім'я з Харківщини допомагала РФ готувати диверсію
Ексрадник ОП Шило, який очолював департамент СБУ, що розслідує справи проти бізнесу, розікрав майже 100 млн гривень УЗ Ексрадник ОП Шило, який очолював департамент СБУ, що розслідує справи проти бізнесу, розікрав майже 100 млн гривень УЗ