USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Українці, які знаходяться в ЄС, повинні мати право на тимчасовий захист, – Стефанішина

Чиновниця припустила, що "можливість мати тимчасовий захист має залишатися за будь-яких умов"
Ольга Стефанішина
Ольга Стефанішина
Джерело: Слово і діло

Віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина спростовує поширену в ЗМІ інформацію, що Київ працює з Брюсселем над поверненням українців, які тимчасово перебувають на території країн – членів Європейського Союзу в рамках механізму тимчасового захисту ЄС. Про це чиновниця сказала в Брюсселі, коментуючи на прохання журналістів відповідну інформацію.

"Однозначно, не є прямою позиція України, що українці мають повертатися назад, і тому має скорочуватися будь-яка їм допомога (ЄС). Цього абсолютно немає. Принципова позиція для нас полягає в тому, що громадяни України, які перебувають у Європейському Союзі, повинні мати право на тимчасовий захист", – заявила Стефанішина.

І припустила, що "можливість мати тимчасовий захист має залишатися за будь-яких умов, і у 2025 році, і після нього, і навіть у разі припинення воєнних дій".

"Така можливість має залишатися. Інше питання – це фінансові виплати. На жаль, війна триває, маємо визначатися щодо соціальних гарантій, які мають громадяни в кожній країні. Але це не радикальна комунікація, не негативна. Цей діалог (Україна та ЄС, – ред.) триває", – пояснила віцепрем'єр-міністр.

Що передувало?

Напередодні стало відомо, що Україна проводить переговори з посадовцями Європейського Союзу про те, аби майбутні міграційні правила Євросоюзу допомогли забезпечити повернення більшої кількості українців додому наступного року та підтримати економіку.

Про це виданню Politico повідомляли два дипломати ЄС.

У пошуках регулювання, яке б заохочувало українців повертатися, представники України проводять попередні обговорення, щоб визначити, як виглядатимуть правила Європейського Союзу після березня 2025 року.

Особливо, якщо ЄС візьме на себе зобов'язання підтримувати українських біженців доти, доки триватиме війна.

Новини за темою: Польський уряд готує нові умови для українських біженців. Серед анонсованих змін є скасування статусу біженця після виїзду з Польщі

Українські біженці в Європі

Нагадаємо, на кінець листопада 2023 року в країнах Європейського Союзу кількість українських біженців становила майже 4,3 млн осіб. Основними країнами Євросоюзу, які прийняли бенефіціарів тимчасового захисту з України, були Німеччина (1 235 960 осіб; 28,9% від загальної кількості ЄС), Польща (955 110; 22,3%) і Чехія (369 330; 8,6%).

За даними Євростату, громадяни України становили понад 98% одержувачів тимчасового захисту. Трохи менше половини тих, хто отримав цей статус, – жінки (46,3%). Дорослі чоловіки становили трохи більше ніж п'яту частину (20,4%) від загальної кількості.

Читайте також:
Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені