USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна обговорює з ЄС майбутнє повернення українських біженців, – Politico

25 січня міністри з питань міграції Євросоюзу обговорюватимуть правила перебування українців в Євросоюзі
біженці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна проводить переговори з посадовцями Європейського Союзу про те, аби майбутні міграційні правила Євросоюзу допомогли забезпечити повернення більшої кількості українців додому наступного року та підтримати економіку. Про це виданню Politico повідомили два дипломати ЄС.

У пошуках регулювання, яке б заохочувало українців повертатися, представники України проводять попередні обговорення, щоб визначити, як виглядатимуть правила Європейського Союзу після березня 2025 року.

Особливо, якщо ЄС візьме на себе зобов'язання підтримувати українських біженців доти, доки триватиме війна.

"Україна не зверталася до Євросоюзу з офіційним проханням про сприяння поверненню біженців, дипломати ЄС зазначили, що з української сторони існує певний тиск щодо посилення майбутніх правил для повернення людей. Один з дипломатів додав, що наразі це не є конкретним проханням від українського уряду, а скоріше дослідницьким", – зазначили у виданні.

Також медіа пише, що у четвер, 25 січня, міністри з питань міграції Євросоюзу обговорюватимуть правила перебування українців у Європейському Союзі.

Якщо країни-члени вирішать дозволити українським біженцям залишатися в ЄС доти, доки триває війна, вони можуть доручити Єврокомісії створити нову систему захисту.

"Чинну директиву про тимчасовий захист, яка є правовою основою для захисту українців, вже двічі продовжували. Речник Єврокомісії говорив, що "Європейський Союз готовий підтримувати Україну і всіх тих, хто рятується від російських бомб, стільки, скільки буде потрібно", – пише ЗМІ.

Українські біженці в Європі

Нагадаємо, на кінець листопада 2023 року в країнах Європейського Союзу кількість українських біженців становила майже 4,3 млн осіб. Основними країнами Євросоюзу, які прийняли бенефіціарів тимчасового захисту з України, були Німеччина (1 235 960 осіб; 28,9% від загальної кількості ЄС), Польща (955 110; 22,3%) і Чехія (369 330; 8,6%).

За даними Євростату, громадяни України становили понад 98% одержувачів тимчасового захисту. Трохи менше половини тих, хто отримав цей статус, – жінки (46,3%). Дорослі чоловіки становили трохи більше ніж п'яту частину (20,4%) від загальної кількості.

Новини за темою: Польський уряд готує нові умови для українських біженців. Серед анонсованих змін є скасування статусу біженця після виїзду з Польщі

Як відомо, в грудні 2023 року кількість українських біженців, які перебувають під тимчасовим захистом у Польщі, зросла вперше з березня.

До війни в Україні проживали понад 40 мільйонів українців, а нинішня чисельність населення, за оцінками, становить приблизно 35 мільйонів. Євросоюз попередив, що населення України може скоротитися до менш ніж 29 мільйонів протягом наступних 30 років.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України