USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Польський уряд готує нові умови для українських біженців. Серед анонсованих змін є скасування статусу біженця після виїзду з Польщі

Також біженці отримуватимуть менші виплати на дітей
біженці

Ілюстративне фото

Джерело: DW

Діючий до 4 березня 2024 року спецзахист для українських біженців у Польщі продовжать на пів року. За ці шість місяців польський уряд налаштований розробити нові правила надання допомоги особам, які покинули Україну через початок повномасштабної війни, пише Rzeczpospolita.

Серед анонсованих змін є скасування статусу біженця після виїзду громадянина України з Польщі навіть на короткий термін (наприклад, на свята або у відпустку). На думку уряду, це вказують на те, що людям вже не потрібен тимчасовий захист. Також біженці отримуватимуть менші виплати на дітей.

Так, польський уряд проведе консультації з міністерствами, органами місцевого самоврядування та організаціями, які надають біженцям допомогу.

"Зміни дуже потрібні. Міжнародну фінансову допомогу від держави мають отримувати лише хворі, залежні та інваліди, переважно зі Східної України", – заявляє директорка Фундації "Лєни Гроховської", яка керує п’ятьма центрами для біженців у Польщі, Анета Жоховська.

Скільки українців проживає у Польщі?

За даними, підготовленими для Rz Міністерством внутрішніх справ Польщі, нині у фінансованих державою центрах проживає понад 42 тис. 200 громадян України.

"Це вдвічі менше, ніж рік тому, коли в центрах перебувало 82,5 тисячі українців. У міністерстві також підрахували, що з 24 лютого 2022 року до 27 грудня 2023 року в усіх воєводствах організованим проживанням скористалася майже 531 тисяча біженців з України", – йдеться у статті.

Видання додає, що представники місцевої влади попереджали, що перевірити фінансовий стан біженців буде важко, а запровадження виплат – нереально.

Новини за темою: У Польщі горів готель, де мешкали біженці з України

"Ніхто не контролює це. Ми чули, що деякі центри (у тому числі один хостел у Варшаві), запровадили плату за проживання. Так, у найбільшому центрі в Серадз, який призначений для людей, що опинилися в найважчих життєвих ситуаціях, практично всі користуються пільгами. Це 400 осіб, сотню з яких фінансує наш фонд", – пояснює Жоховська і додає, що якби вони дотримувалися урядових вказівок, людина повинна була б платити майже 2 тис. злотих на місяць.

А Фундація "Лєни Гроховської" вирішила із січня ввести символічну плату за перебування – від 100 до 300 злотих за особу на місяць. Найвища – в центрі в Ожарові, 200 злотих – у Констанцині.

"Ми мобілізуємо мешканців виходити на роботу. З самого початку у нас не було громадського харчування, біженці готують і прибирають самі. Не хочемо вчити їх безпорадності", – додає керівниця Фундації.

Польща підготує нові умови для надання допомоги українцям

"Ми даємо собі пів року, щоб напрацювати хороші зміни до закону", – зауважує заступник міністра внутрішніх справ Польщі Вєслав Щепанський.

Завдяки спеціальному акту від березня 2022 року українці отримали право на проживання на рівних умовах з громадянами країн Європейського Союзу. Йдеться про повний доступ до освіти, системи охорони здоров’я та ринку праці.

Так, завдяки спецзакону про біженців від березня 2022 року українці отримали право не тільки на проживання на рівних із громадянами країн ЄС принципах (повний доступ до освіти, системи охорони здоров’я та ринку праці).

Уряд Польщі гарантував громадянам України харчування та проживання, соціальну допомогу на дітей 500 Плюс (з 2024 року 800 Плюс), одноразову допомогу 300 злотих і виплату у розмірі 12 000 злотих при народженні дитини на території Польщі.

Новини за темою: Кількість українських біженців у Польщі знову зростає, – Євростат

Роберт Станішевський із Варшавського університету запевняє, що поляки не хочуть беззастережно допомагати українцям і від самого початку виступають проти соціальних пільг. 

За даними гуманітарних організацій, щодня до 20 тисяч громадян України можуть в'їжджати в Польщу: залишати країну дозволяють на термін до 30 днів. При цьому і українцям, і полякам відомі випадки спекуляцій на темі спецзахисту для біженців.

"Бувають виняткові ситуації, коли наші студенти їздять в Україну. Нам відомі випадки, коли людина живе в Польщі на державному утриманні, орендуючи квартиру в Україні. Це не подобається і самим українцям, які втратили домівку через війну", – резюмує Жоховська.

Згідно з останнім дослідженням, 21% українських біженців, ще 48  довоєнних іммігрантів хочуть назавжди залишитися в Польщі.

Раніше

Продовження посвідок про тимчасовий захист у Польщі до 4 березня 2025 року не стосується громадян України, а поширюється лише на громадян третіх країн, які легально проживали в Україні на момент повномасштабного вторгнення.

18 січня Польща продовжила дію посвідок про тимчасовий захист іноземців до 4 березня 2025 року. Відповідна інформація опублікована на сайті польського уряду. У посольстві України у Польщі роз'яснили, що продовження не стосується громадян України.

"Громадяни України, що отримали тимчасовий захист у Польщі на основі Спеціального закону від 12 березня 2022 року, тобто отримали номер PESEL зі статусом UKR, станом на 18 січня 2024 року можуть перебувати у Польщі на підставі цього статусу до 4 березня 2024 року", – йдеться на сторінці відомства.

Новини за темою: Польща втрачає українських біженців, вони їдуть до Німеччини: Результати дослідження

Зазначається, що згідно з інформацією, яка розміщена на офіційній сторінці Управління у Справах іноземців, продовження терміну дії довідок про користування тимчасовим захистом не означає продовження терміну дії тимчасового захисту громадян України (PESEL зі статусом UKR).

Нагадаємо, на кінець листопада 2023 року в країнах Європейського Союзу кількість українських біженців становила майже 4,3 млн осіб. Основними країнами Євросоюзу, які прийняли бенефіціарів тимчасового захисту з України, були Німеччина (1 235 960 осіб; 28,9% від загальної кількості ЄС), Польща (955 110; 22,3%) і Чехія (369 330; 8,6%).

Читайте також:
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Чехія не підтримує військових ухилянтів з України, – глава МЗС Чехія не підтримує військових ухилянтів з України, – глава МЗС
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України