USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українські мігранти роблять значний внесок в економіку ЄС, – НБУ

В країнах Європи залишаються 4,5 млн українців
українські біженці

Українські біженці

Джерело: відкриті джерела

Українці активно витрачають свої заощадження у країнах перебування, працевлаштовуються та платять податки, роблячи суттєвий внесок в економіки країн Євросоюзу. Про це йдеться в дослідженні фахівців Національного банку України. 

Станом на 15 листопада через війну за кордоном залишаються 7,6 млн українських громадян. Із них близько 3 млн осіб перебувають у Росії та Білорусі, у тому числі через примусове вивезення до першої. Тож в країнах Європи перебуває близько 4,5 млн українців.

Фахівці НБУ кажуть, що приплив робочої сили та витрати українських мігрантів за кордоном є позитивними чинниками для економік країн перебування, хоча значний приплив мігрантів створює низку викликів, зокрема для державних фінансів. В той же час чистий фіскальний ефект для Європи в довгостроковому періоді буде додатним, оскільки українці активно інтегруються в європейський ринок праці і платять податки. Витрати українських мігрантів підтримують економіки країн перебування насамперед через приватне споживання (частково нівелюючи негативний вплив повномасштабної війни Росії проти України на реальне приватне споживання в ЄС).

Зокрема, у 2022 році витрати українців за кордоном порівняно з попереднім роком зросли більш ніж утричі – до 2 млрд доларів на місяць. Також витрати на українських мігрантів стимулюють державне споживання, зокрема у сфері житлової інфраструктури, систем охорони здоров’я та освіти (ураховуючи суттєву частку дітей – від 28% до 44% у різних країнах).

Також аналітики НБУ підрахували, що значною мірою ці витрати здійснюються за рахунок коштів, акумульованих українцями в українських банках, через зняття готівки або розрахунок українськими банківськими картами в торговельних мережах за кордоном. 

Наприклад, у жовтні ця сума становила близько 1 млрд доларів, а в перші місяці повномасштабного вторгнення цей показник сягав 2 млрд доларів. Це відобразилося, зокрема, в одномоментному стрибку обороту роздрібної торгівлі, який найбільше спостерігався в перші місяці вторгнення в Польщі та Естонії. 

За час вимушеного перебування за кордоном найбільші обсяги витрат українців (по суті досить відчутний внесок в національні економіки країн Євросоюзу) здійснені в Німеччині та прикордонних з нами країнах – насамперед у Польщі, а також Словаччині й Румунії. 

Такий висновок наші аналітики зробили за результатами опитування п’яти українських банків, які є лідерами з випуску банківських карток. 

Якщо на початку вторгнення – навесні та влітку – витрати українців за кордоном фінансувалися переважно коштами заощаджень та переказів з України, то з часом у структурі цих витрат збільшується частка трудових доходів. 

Адже українці все активніше долучаються до ринку праці. Наприклад, із початку повномасштабної війни українці в Польщі заплатили 10 млрд злотих (близько 2,4 млрд доларів) податків, що перевищує обсяги наданої соціальної допомоги українським мігрантам. 

В той же час робоча сила Єврозони збільшиться завдяки участі українців на 0,2-0,8% або в абсолютних цифрах на 0,3-1,3 мільйона осіб.

Тож у процесі активнішого залучення українців до ринку праці в середньостроковій перспективі фіскальний тиск зменшуватиметься й чистий фіскальний ефект для Європи буде додатнім.

Читайте також:
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном