USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном

Ексспікер парламенту зауважує, що такі дії не відповідають ані Конституції, ані законам України, ані міжнародним нормам
паспорт
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Ексспікер парламенту та народний депутат Дмитро Разумков зауважує, що такі дії, які нині відбуваються в українських консульствах за кордоном, не відповідають ані Конституції, ані законам України, ані міжнародним нормам. Нині там відбувається ніщо інше, як беспрєдєл. Про це нардеп розповів в коментарі для Ukraine World News

"Відбувається беспрєдєл. Тому що закон про мобілізацію, який був прийнятий, він абсолютно недолугий, тому що звідти прибрали демобілізацію. Це ключове, що чекали наші захисники. 227 народних депутатів не мають совісті - за це проголосували. Але те, що відбувається сьогодні в консульствах - це беспрєдєл", - каже Разумков.

Ексспікер парламенту зауважує, що такі дії не відповідають ані Конституції, ані законам України, ані міжнародним нормам.

"Це, за великим рахунком, призведе до дуже негативних наслідків, тому що ми вже бачимо тренд, коли люди між українським паспортом і якимось іншим будуть обирати якийсь інший. Сьогодні такі можливості є, створені додаткові умови для громадян України, які знаходяться в країнах Європейського союзу, покращенні, поліпшенні і спрощенні для того, щоб отримати або право на постійне перебування або взагалі отримати громадянство за спрощеною системою", - наголошує народний обранець.

Й додає: проблема не лише в ухилянтах, а й в тих особах, хто дозволив їм виїхати за кордон, видав так звані "білі квитки".

"Це все зробила влада. Хай спочатку вони візьмуть на себе відповідальність для того, щоб чесно вийти і про це сказати, цього теж немає. Якщо ми говоримо з вами про нестачу людей на фронті, такими нормами вони не мають механізмів повернення людей, об'єктивно, і треба було шукати інший мотиватор для того, щоб люди поверталися в Україну і допомагали або на фронті Збройним силам України, або в тилу для забезпечення економіки держави. Тому що без економіки ми не будемо мати фронт, ми не зможемо забезпечити українську армію: ні виплатами, ні зброєю, ні багато іншими речами, які сьогодні конче потрібні нашій з вами країні", - зауважив він.

Ба більше, переконаний народний депутат, має бути баланс: щоб громадяни захищали Батьківщину, і щоб Батьківщина захищала громадян за кордоном.

"Для того, щоб захищати Батьківщину, треба мати розуміння скільки це буде тривати. Я завжди порівнюю відсутність демобілізації з забігом в марафоні, не розуміючи, скільки він буде. Тобто спортсмен, коли біжить марафон, він знає - 42 кілометри. Він буде тут бігти, тут повзти, тут буде знову бігти, але буде розуміти, скільки завершилось до кінця. Люди зараз на фронті говорять: "дивіться, ми прийшли добровольцями, а стали рабами. Ми не знаємо, коли це завершиться". Ротації немає, демобілізації немає, немає жодних стимулів", - констатує Разумков.

Новини за темою: Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців

Український паспорт за кордоном: виклики

Призупинено надання консульських послуг громадянам України чоловічої статі призовного віку за кордоном – це повідомлення української влади викликало хвилю обговорення, як всередині країни, так і за її межами. Чиновників критикують за "порушення прав", а самі установи за кордоном "штурмують" українські чоловіки.

На критику відреагували в МЗС. Пояснюють, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію. І пообіцяли, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише ті чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Втім, вже сьогодні в ДП "Документ" наголосили, що чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспорти виключно в органах ДМС на території України. За кордон документи не пересилатимуть

Читайте також:
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень
Деякі студенти-чоловіки можуть виїхати за кордон Деякі студенти-чоловіки можуть виїхати за кордон
Росія уже не возить зброю на фронт Кримським мостом Росія уже не возить зброю на фронт Кримським мостом
Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт