USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Українські МіГ-29 могли оснастити новим типом озброєння: The Drive показав фото літака

В одного з українських винищувачів помітили раніше небачений на літаках МіГ-29 набір пілонів для озброєння
Український МіГ-29 могли озброїти новими ракетами_3
Джерело: The Drive

Один з українських винищувачів МіГ-29 літає з новою і раніше небаченою системою підкрилових пілонів. Нову модифікацію винищувачів помітив портал The Drive.

Наразі незрозуміло точне призначення цих пілонів, що порушує деякі дуже цікаві питання, особливо з урахуванням попередніх модифікацій, які були внесені в МіГ-29 (та інші бойові літаки радянської епохи), щоб дозволити їм нести нову зброю західного походження.

На офіційному Twitter-акаунті Повітряних сил ЗСУ було опубліковано фото українського винищувача МіГ-29. На кадрах видно, що літак оснащений шістьма пілонами.

Примітно, що Повітряні сили підписали фото фразою "Новий день – нові виклики!", що цілком може означати використання якихось нових можливостей.

Чим могли озброїти український МіГ?

Зазвичай пілони використовуються для пускових установок АКУ-470, кожна з яких призначена для розміщення однієї ракети класу "повітря-повітря" Р-27Р (AA-10 Alamo) з напівактивним радіолокаційним наведенням. Також ці літаки можуть нести Р-27Т з інфрачервоним наведенням, але їх рідко можна побачити.

Протягом майже року українські МіГ-29 також використовують спеціальний пілон для встановлення поставленої США високошвидкісної протирадіоактивної ракети AGM-88 (HARM).

Однак пілони на цьому фото з літаком від Повітряних сил не схожі на жоден із цих варіантів.

Ключовими особливостями є їхня довжина або, зокрема, ступінь, до якого вони виступають перед передньою кромкою крила. Колір теж незвичайний, чи то світло-сірий, чи то навіть білий на основній частині самої пускової рейки.

Також журналісти помітили, що на кожному пілоні є четверні скоби або розпірки, які зазвичай використовуються для кріплення важчих боєприпасів. Нарешті, пілон має довгу форму із закругленою торцевою кришкою, яка може бути чимось схожа на щось, що може містити випромінювач радіоелектронної боротьби або пасивний радіочастотний детектор.

Як відомо, Україна отримала високоточні авіабомби Joint Direct Attack Munition-Extended Range, або JDAM-ER, з невеликим запасом цих комплектів бомб, що можуть вражати цілі на відстані близько 70 км. Поки незрозуміло, які типи літаків були адаптовані для запуску цієї зброї, але МіГ-29 може бути одним із варіантів.

Джерело: The Drive

Також Україна отримала іншу зброю, яку, можливо, можна було б інтегрувати у винищувачі. Наприклад, ракети класу "повітря-повітря" з напівактивним радіолокаційним самонаведенням AIM-7 Sparrow і зенітно-ракетний комплекс AIM-9 Sidewinder з інфрачервоним наведенням.

Водночас зовнішній вигляд пілонів одразу не передбачає інтерфейсу для AIM-7 або AIM-9. З погляду основного зовнішнього вигляду, новий пілон МіГ-29, можливо, найбільше схожий на пускову планку, використовувану для версії зенітно-ракетного комплексу IRIS-T з інфрачервоним наведенням німецької розробки, яку запускають із повітря. Знову ж таки, немає жодних доказів того, що ці ракети встановлювалися на будь-які українські літаки.

Джерело: The Drive

При цьому не виключається, що пілон містить у собі якісь засоби радіоелектронної боротьби або датчики.

Однією з можливостей можуть бути якісь заходи електронної підтримки (ESM) або якийсь радіолокаційний приймач самонаведення і попередження (RHWR). По суті, це набір пасивних датчиків, які можуть збирати розвідувальні дані шляхом виявлення певних типів електромагнітного випромінювання, зокрема тих, що використовуються радарами в системах протиповітряної оборони.

Крім того, на літаку могли встановити пілон із глушниками радіоелектронної боротьби, що додає модульний рівень захисту для українських МіГ-29, які діють у надзвичайно небезпечних бойових умовах. Автори пояснюють, що щільна російська ППО проникає вглиб контрольованої Україною території, особливо на висоті. Певний самозахист від радіоелектронної боротьби був би дуже доречним, і його встановлення має великий сенс.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні