USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна запустила оновлену угоду про вільну торгівлю з Північною Македонією

Українські аграрії отримають більший доступ до загальних європейських ринків
Кабмін

Засідання Кабміну

Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів прийняв постанову про зміну механізму митного оформлення товарів, які підлягають ліцензуванню в рамках угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Північною Македонією. Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Деталі угоди

Цей документ запустіть в дію оновлену угоду про вільну торгівлю між Україною та Північною Македонією, яка була ратифікована навесні цього року.

"Важливим досягненням для України у зв’язку з угодою є приєднання Північної Македонії до Регіональної конвенції Пан-Євро-Мед, яка встановлює ідентичні правила походження товарів та Сертифікату з перевезення товару EUR.1, який підтверджує статус преференційного походження товарів. Крім того, українські аграрії отримають більший доступ до загальних європейських ринків, оскільки отримали змогу використовувати компоненти продуктів, вироблених в Північній Македонії, для продукції, яка продаватиметься в ЄС", – зазначив заступник міністра економіки України Тарас Качка.

За його словами, лібералізація торгівлі з Північною Македонією посилює позиції українських виробників в європейських та світових ланцюгах доданої вартості.

Прийнята постанова, зокрема, змінює механізм митного оформлення сільськогосподарських товарів.

Відтепер суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності не треба отримувати ліцензії на імпорт товарів з Республіки Північна Македонія в рамках тарифної квоти.

Розподіл тарифних квот відповідно до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Північною Македонією здійснюватиметься митними органами за принципом "перший прийшов – перший обслуговується".

Довідка

Пан-Євро-Мед – це Регіональна конвенція про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження. Вона дозволить ширше інтегрувати ринки двох країн з ринками Євросоюзу, Туреччини, Молдови, Грузії, Норвегії, Швейцарії та Ізраїлю.

Нагадаємо, уряд Північної Македонії ухвалив рішення про передачу Україні ударних вертольотів Мі-24.

Читайте також:
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год