USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна вперше отримає ракети AIM-7 Sparrow: Що про них відомо

Ця ракета може допомогти Україні у звільнені окупованих територій
Sparrow
Ракета AIM-7 Sparrow. 2020 рік. США
Джерело: Мілітарний

Україна отримає від Сполучених Штатів ракети AIM-7 Sparrow. Вони увійдуть до нового пакета військової допомоги, про який оголосили в середу, 31 травня.

Як зазначається на сайті Повітряних сил США, AIM-7 Sparrow є ракетою класу "повітря-повітря" з радіолокаційним наведенням і осколково-фугасною бойовою частиною. Вона володіє всепогодними, всевисотними бойовими можливостями і може атакувати високопродуктивні літаки і ракети з будь-якого напрямку.

Ракета надійшла на озброєння армії Сполучених Штатів у 1956 році. До 2023 року вона зазнала значної кількості модернізацій. У Сполучених Штатах існує також зенітний варіант ракети корабельного базування RIM-7 Sea Sparrow.

Ракети AIM-7 Sparrow використовуються в США і країнах НАТО. Нині ж така ракета може допомогти Україні у звільнені окупованих територій.

Тепер детальніше про саму ракету.

Історія розробки ракет AIM-7 Sparrow

Цю ракету почали розробляти ще в далекому 1947 році. А от перші випробування провели вже за рік – в 1948-му. Втім, на озброєння Повітряних сил Сполучених Штатів вона надійшла лише в 1956 році.

Версія AIM-7F надійшла на озброєння ВПС у 1976 році як основна ракета класу "повітря-повітря" середньої дальності для винищувачів F-15.

Модифікація AIM-7M, яка є єдиною застосовуваною зараз версією, надійшла на озброєння в 1982 році. Військові відзначають, що вона має підвищену надійність і кращі характеристики в порівнянні з більш ранніми моделями на малих висотах і в умовах радіоелектронної протидії. 

Характеристика AIM-7 Sparrow

Ракета AIM-7 Sparrow – керована ракета, яка належить до класу "повітря-повітря". Її довжина становить 3,64 метра, а діаметр – 0,2 метра. Маса становить приблизно 225 кг. При цьому її швидкість і діапазон дії засекречені. 

Вона складається з чотирьох основних секцій:

  • секції наведення,
  • бойової частини,
  • управління,
  • ракетного двигуна.

AIM-7 Sparrow має циліндричне тіло з чотирма крилами посередині та чотирма хвостовими плавниками. Зовнішні розміри ракети AIM-7 Sparrow протягом багатьох років залишалися практично незмінними. Водночас "внутрішня частина" нових модифікацій отримала низку поліпшень зі значно розширеними можливостями. 

Її можуть нести винищувачі F-15 Eagle і F-16 Fighting Falcon.

Вартість ракети

Зазначається, що одна така ракета коштує близько 125 тисяч доларів. 

Застосування на полі бою

Одним із прикладів застосування цих ракет стали операції під час війни в Перській затоці. Тоді AIM-7 Sparrow з радіолокаційним наведенням зарекомендувала себе як потужна зброя класу "повітря-повітря", що використовується льотчиками-винищувачами ВПС. У Повітряних силах США відзначають, що 22 літаки і 3 вертольоти Іраку були збиті саме цими ракетами.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму