USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна цьогоріч почне будівництво чотирьох нових атомних реакторів

Всі чотири реактори побудують на Хмельницькій АЕС
Хмельницька АЕС

Хмельницька АЕС, фото ілюстративне

Джерело: wikipedia

Українська влада планує почати будівництво чотирьох нових атомних реакторів вже цього літа або восени. Про це в інтерв’ю Reuters заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

"Думаю, влітку-восени почнемо будівництво. Нам потрібні корпусні (ядерні реактори, – ред.)", – сказав він.

За словами Галущенка, всі чотири реактори побудують на Хмельницькій АЕС (ХАЕС). Будівництво 3-го і 4-го блоків на ХАЕС розпочалося у 1980-х роках та було заморожене.

З моменту здобуття незалежності в 1991 році Україна побудувала три нові атомні реактори – по одному на Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській АЕС.

Нині три АЕС на підконтрольній Україні території виробляють понад 55% потреб країни в електроенергії, проте Київ планує розширити цей сектор, щоб компенсувати втрати від Запорізької АЕС, найбільшої АЕС у Європі.

"3-м і 4-м блоками на ХАЕС ми хочемо компенсувати втрати від Запорізької АЕС, і зараз ми ведемо переговори з нашими болгарськими партнерами щодо двох реакторів, які ми хочемо придбати. Якби ми сьогодні отримали корпуси ядерних реакторів, я думаю, що минуло б 2,5 роки, і ми б мали в роботі третій реактор", – пояснив Галущенко.

Водночас з будівництвом радянських атомних блоків ВВЕР-1000 Україна планує почати підготовчі роботи для розміщення двох сучасних західних блоків AP1000, також на ХАЕС.

"Нам потрібно ухвалити у парламенті закони, і у нас є проєкти законів по 3-му, 4-му, 5-му і 6-му блоках. Це ВВЕР-1000 (для 3-го і 4-го блоків, – ред.), а 5-й і 6-й ми хочемо будувати по типу AP. Це паралельний процес", – додав міністр енергетики України.

АЕС України

За даними Національної енергокомпанії "Укренерго", в українській енергосистемі від 50 до 60 відсотків електроенергії виробляють атомні електростанції. В Україні нині діють чотири атомних електростанції з 15 енергоблоками. Найпотужнішою з них є Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) з шістьма енергоблоками загальною потужністю в 6000 МВт, яка наразі перебуває під російською окупацією. Вона є найбільшою атомною електростанцією не тільки в Україні, а й у всій Європі.

До війни ЗАЕС виробляла майже половину електроенергії, яку генерують атомні електростанції України.

На території Хмельницької атомної електростанції, яка знаходиться у місті Нетішин, працюють два ядерних реактори ВВЕР-1000 загальною потужністю 2000 МВт. Основне призначення станції – покриття дефіциту електричних потужностей в Західному регіоні України.

Хмельницька АЕС щороку виробляє близько 14–15 млрд кВт-год електроенергії – тобто 15,6% виробництва АЕС України.

Рівненська атомна електростанція (РАЕС) – перша в Україні атомна електростанція з енергетичним водо-водяним реактором типу ВВЕР-440 (В-213). Розташована біля міста Вараш. Щорічно виробляє близько 19 млрд кВт-год електроенергії, що становить 21,6% від виробництва атомними електростанціями, або 12% від загального виробництва електроенергії в Україні.

На РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки: І блок (ВВЕР-440) потужністю 420 тис. кВт з 1980 року, ІІ блок (ВВЕР-440) потужністю 415 тис. кВт з 1981 року, ІІІ блок (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 1986 року, ІV блок (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 2004 року.

Додамо, що Рівненська АЕС знаходиться на відстані приблизно 65 кілометрів від кордону з Білоруссю. Тоді як ворожа військова техніка, наприклад, "Іскандер-М" (який рашисти раніше тримали поблизу білорусько-українського кордону) може влучати у цілі на відстані до 500 км. 

Південноукраїнська атомна електростанція – розташована в степовій зоні на лівому березі річки Південний Буг неподалік від міста Южноукраїнська, що в Миколаївській області.

Щорічне вироблення електроенергії на АЕС перевищує 17 млрд кіловат-годин, що становить понад 10% загальнодержавного виробництва електроенергії і близько 25% її виробництва атомними електростанціями України. Потужності АЕС достатньо, щоб задовольнити потреби в електроенергії населення, промисловості та сільського господарства Миколаївської, Одеської, Херсонської областей та Автономної Республіки Крим на 96%.

Чорнобильська атомна електростанція, (ЧАЕС) – зупинена атомна електростанція в Україні, біля міста Прип'яті в Київській області, що діяла з 1977-го по 2000 рік.

6 квітня 1986 року при проведенні проєктних випробувань сталася аварія, що повністю зруйнувала четвертий реактор станції і спричинила значне забруднення навколишньої території радіоактивними речовинами. Внаслідок цієї катастрофи повністю евакуювали населення Прип'яті, Чорнобиля та всіх інших населених пунктів у радіусі 30 км навколо станції, а сама аварія стала однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства. Майже всі її працівники померли через опромінення.

Проєктна генеруюча потужність ЧАЕС становила 6000 МВт, станом на квітень 1986 року в експлуатації були чотири енергоблоки з реакторами РБМК-1000 загальною потужністю 4000 МВт. На момент аварії Чорнобильська АЕС, разом із Ленінградською, Курською електростанціями, була найпотужнішою в СРСР. За даними МАГАТЕ запуск четвертого енергоблока Курської АЕС відбувся в лютому 1986 року, і він тільки виходив на проєктну потужність.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали