USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна та Румунія розв'язали 20-річну суперечку навколо Дунаю: Про що йдеться

Йдеться про спір, пов'язаний з облаштуванням глибоководного суднового ходу Дунай – Чорне море
Порт Усть-Дунайський
Джерело: відкриті джерела

Україна і Румунія вирішили 20-річну суперечку, пов'язану з облаштуванням глибоководного суднового ходу Дунай – Чорне море. Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

За його словами, спір стосувався зобов'язань України за Конвенцією про оцінку впливу на довкілля в транскордонному контексті (Конвенція Еспо). Стрілець зазначив, що спір вдалося "остаточно залагодити" на полях 9-ї наради сторін Конвенції Еспо в Женеві.

"Ми виконали "домашню роботу" і подолали довгий шлях приведення у відповідність до проєкту вимог Конвенції. Адже Україні небайдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки в минулому", – наголосив міністр.

Який спір між Україною та Румунією?

Міждержавна суперечка щодо каналу Дунай – Чорне море тривала ще з 2004 року, коли Україна запустила плавання в "експериментальному режимі". Європейська комісія та Румунія мали претензії щодо природоохоронного статусу дельти та відсутності оцінки впливу судноплавства на довкілля.

Для вирішення спору в січні 2005 року на основі Конвенції Еспо створили Комісію для формування науково обґрунтованої думки".

Раніше ми писали, що Румунія разом з Туреччиною та Болгарією в січні 2024 року планують офіційно підписати угоду про розмінування в Чорному морі. 

Як відомо, на початку жовтня вантажне судно під прапором Туреччини натрапило на міну у Чорному морі біля узбережжя Румунії та зазнало незначних пошкоджень. 

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен