USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Туреччина і ще дві країни НАТО затвердять коаліцію з розмінування Чорного моря

Офіційна церемонія підписання угоди відбудеться 11 січня
Чорне море

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Туреччина, Болгарія і Румунія в січні 2024 року планують офіційно підписати угоду про розмінування в Чорному морі. Про це заявив міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер, повідомляє турецьке державне агентство Anadolu.

За словами Гюлера, тристоронню ініціативу запустила Туреччина. У листопаді в турецькому оборонному відомстві відбулася зустріч країн-учасниць, на якій вирішили, що офіційна церемонія підписання угоди відбудеться в Стамбулі 11 січня 2024 року.

Гюлер заявив, що Туреччина продовжить виступати з ініціативами щодо відновлення Чорноморської зернової угоди.

Новини за темою: Велика Британія може направити війська в Україну в разі катастрофічного розвитку війни, – Пристайко

Він також зазначив, що Туреччина й надалі дотримуватиметься Конвенції Монтре, яка зберігає за торговельними суднами всіх країн свободу проходу протокою Босфор із Чорного в Середземне море як у мирний, так і у воєнний час.

Раніше західні ЗМІ повідомляли, що Туреччина, Румунія та Болгарія близькі до того, аби укласти угоду про об'єднання зусиль для розмінування акваторії Чорного моря.

Як відомо, на початку жовтня вантажне судно під прапором Туреччини натрапило на міну у Чорному морі біля узбережжя Румунії та зазнало незначних пошкоджень. 

Згодом командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа заявив, що країни, які є членами НАТО, у перспективі можуть долучитися до процесу розмінування Чорного моря.

 
Читайте також:
Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів