USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Німеччина не постачатиме Україні винищувачі F-16

Водночас Шольц вважає, що майбутні навчання повинні стати важливим сигналом для Росії
F-16
Джерело: відкриті джерела

Німеччина не планує брати участі в майбутніх поставках винищувачів F-16 Україні. Бундесвер не має вищезгаданих літаків у своєму розпорядженні. Про це повідомив канцлер Німеччини Олафа Шольц в інтерв'ю для ntv і RTL.

Шольц привітав план підготовки українських пілотів на винищувачах F-16, не дивлячись на те скільки часу б ця ініціативна не займала. Однак, Німеччина не братиме в цьому участі.

"Перш за все, всі знають, що ми не маємо у своєму розпорядженні таких літаків", – сказав Шольц.

Водночас канцлер відзначив, що майбутні навчання повинні стати важливим сигналом для Росії.

За словами Шольца, Німеччина сьогодні допомагає Україні іншими важливими поставками: танками, боєприпасами та всіма засобами ППО, які мають "відношення до того, що відбувається в Україні, де український уряд і військові зараз планують наступ на початок літа".

Україна хоче отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16

16 травня повідомлялося, що ЗСУ сподіваються отримати від союзників 40–50 винищувачів F-16. Про це повідомив радник міністра оборони України Юрій Сак, передає Politico.

"Україна хоче загалом від 40 до 50 F-16, щоб сформувати три-чотири ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань", – йдеться у публікації.

Сак зазначив, що Україна наголошує західним лідерам, що потреба в сучасних літаках стала гострішою після того, як у березні російські ВПС почали широко використовувати керовані бомби, які досягають цілей на більших відстанях. Наразі Україна не має "нічого, щоб зупинити" російські літаки, які їх переносять, наголосив радник міністра оборони.

"Всі розуміють, що ця тема назріла для обговорення. Ніхто не говорив, що це неможливо. Якщо порівняти з тим, що було три місяці тому, коли ми ще боролися за танки, то сьогодні всі говорять про коаліцію винищувачів – це дуже багатообіцяючий знак. Ми розуміємо, що наша Протиповітряна оборона не буде повною без винищувачів F-16", – сказав він.

Також зазначається, що президент Володимир Зеленський хоче, щоб питання бойових літаків було головним на порядку денному саміту G7 в Хіросімі і на саміті НАТО в Литві в липні.

Радник міністра оборони зазначив, що Зеленський отримав запевнення від західних лідерів під час свого останнього європейського турне, що вони обговорять це питання найближчими днями.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму