USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна й досі постачає Росії запчастини для літаків, – розслідування

Останню поставку зробили в січні цього року
завод
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Авіапромисловість Росії продовжує отримувати постачання від російської компанії "Авіа ФЕД сервіс", яка зі свого боку закупила більшу частину запчастин в Україні, йдеться в розслідуванні "Важливих історій". Водночас Киргизстан допомагає РФ обходити західні санкції, інформує FT.

За даними розслідування, за час великої війни "Авіа ФЕД сервіс" поставила Міноборони РФ, "Ростеху" і президентському льотному загону запчастин щонайменше на 650 млн рублів з 2022-го по липень 2023 року. Більша частина (на 370 млн рублів) прийшла з України.

Згідно з митними даними, компанія імпортувала:

  • деталі для ремонту літаків Ан-124 виробництва Харківського машинобудівного заводу ФЕД майже на 120 млн рублів;
  • запчастини для локаційних станцій вертольотів Ка-32 виробництва київського заводу "Радар" на понад 67 млн рублів;
  • деталі для ремонту двигунів Ан-24 і Ан-12 виробництва "Мотор Січ" (за радянських часів – запорізьке виробниче об'єднання "Моторобудівник", – ред.);
  • продукцію київського заводу "Артем", Харківського агрегатного конструкторського бюро, Вовчанського агрегатного заводу та інших українських підприємств приблизно на 170 мільйонів.

Були також поставки із Франції, США та Великої Британії.

"До початку війни на сході України Харківський машинобудівний завод ФЕД (ХМЗ) був основним постачальником "Авіа ФЕД сервіс" – на Росію припадало 70% продажів. Спочатку "Авіа ФЕД сервіс" був заснований 1993 року як представництво ХМЗ. Нинішній директор заводу Олександр Решетник народився в Луганську, навчався в Харківському авіаційному інституті, на його персональному сайті є розділ з фотографіями співробітників ФЕД. З початком війни на Донбасі завод офіційно зупинив поставки в Росію. У 2018 році "Авіа ФЕД сервіс" потрапив під українські санкції", – йдеться у повідомленні.

Новини за темою: ОАЕ обмежать реекспорт товарів до Росії, які та використовує у війні проти України, – Bloomberg

Постачання в обхід санкцій

Однак, за інформацією видання, це не завадило постачанню у РФ, але не безпосередньо, а через зареєстровану в Об'єднаних Арабських Еміратах компанію Linker.

"У компанії є сайт кількома мовами, включно з російською: вона спеціалізується на постачанні авіадеталей для вертольотів Мі-8, Мі-17, Ка-32 "у будь-яку точку світу". Linker отримував українську продукцію, зокрема, від "Мотор Січ" – її директор В'ячеслав Богуслаєв у жовтні минулого року був затриманий за підозрою в державній зраді за "незаконні поставки товарів військового призначення для російської штурмової авіації". На сайті спорідненої Linker компанії Amis зазначено, що компанія – офіційний представник "Мотор Січ" в ОАЕ і "має всі необхідні дозволи та ліцензії", – пише медіа.

Разом з тим останню поставку Linker зробила в січні цього року, вказують "ВІ" з посиланням на дані митниці. Після цього поставки продовжили вже через компанію "Бакайторг1" із Киргизстану, яка була зареєстрована у квітні 2023 року. За цей час вона встигла продати Росії продукції українського ХМЗ на 40 млн рублів.

Власником Linker на LinkedIn вказано Олексія Пальчика. Цією людиною може бути уродженець Полтави, випускник Іркутського вищого військового авіаційного училища Олексій Пальчик.

Новини за темою: Нафтові санкції не заважають Росії фінансувати війну, – Bloomberg

Видання зв'язалися з Пальчиком, але той заявив, що "компанія Linker з України в Росію ніколи нічого не поставляла і не поставляє". На уточнювальне запитання, чи постачала Linker товари для компанії "Авіа ФЕД сервіс", Пальчик сказав, що відповідати "не готовий".

Директор "Авіа ФЕД сервіс" Олександр Решетник заявив "ВІ" що українську продукцію, яка надійшла до компанії у 2022–2023 роках, закупили раніше і та просто "лежала за кордоном". Однак на запитання, як це можливо у випадку з поставками через "Бакайторг1", зареєстровану кілька місяців тому, керуючий відповісти не зміг.

Киргизстан допомагає Росії обходити західні санкції

Одним із найбільших посередників, через який західні товари потрапляють до Росії, є Киргизстан. Такою інформацією Financial Times поділився головний економіст Інституту міжнародних фінансів Робін Брукс.

За словами експерта, експорт із країн Європи до Киргизстану збільшився в рази, а саме:

  • з Польщі – на 2100%;
  • з Німеччини – на 1300%;
  • з Чехії – на 1200%;
  • з Угорщини – на 300%.

Торгівля на деякі позиції товарів, пише видання, "зростає колосально". До прикладу, експорт автомобілів і запчастин із Німеччини до Киргизстану зріс на 5500% відтоді як РФ розпочала повномасштабну війну проти України.

"Не потрібно бути вченим-ракетником, щоб знати, що все це прямує в Росію. Це не означає, що в Киргизстані раптово почався масовий бум. Німеччина повинна зупинити це", – пояснив Брукс.

Новини за темою: "На межі колапсу". Українська розвідка здобула великий обсяг документів "Росавіації"
Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?