USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна готується підписати оновлену угоду про вільну торгівлю з Канадою. Що змінюється

Нова угода дозволятиме сторонам усе, що не заборонено
Шмигаль і Трюдо
Шмигаль і Трюдо
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України ухвалив проєкт розпорядження президента України щодо підписання оновленої угоди про вільну торгівлю з Канадою. Про це повідомив прем’єрміністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Так, угода чітко визначає, що Україна поділяє з Канадою підходи до стандартів у сфері праці, довкілля, ролі малого та середнього бізнесу у торгівлі та економіці загалом.

"У торгівлі послугами вперше маємо угоду за принципом – відкрито все, що не зазначено в угоді – це особливо важливо для гнучкого світу послуг, де постійно з'являються нові послуги, особливо цифрові", – сказав прем'єр.

Ще один важливий елемент угоди – крос-кумуляція товарів, тобто режим вільної торгівлі поширюється на товари, що містять компоненти з ЄС, Великої Британії та Ізраїлю, з якими Україна також має угоди про вільну торгівлю.

Україна та Канада погодилися оновити угоду про вільну торгівлю у квітні цього року. Нова угода дозволятиме сторонам усе, що не заборонено.

Окремо прописані гарантії для інвесторів та система захисту інвестицій.

"Ми досягли остаточної домовленості та підписали спільну декларацію про модернізацію угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною. Зокрема, погодили 18 розділів, 10 з яких були абсолютно новими. Це торгівля та послуги, фінанси, інвестиції, торгівля та гендерна рівність, які стосуються корінних народів, регуляторна політика, підтримка малого та середнього бізнесу", - говорив раніше Шмигаль.

Разом з тим один із розділів містить угоду про цифрову торгівлю – це друга подібна угода, підписана Україною. Першу уклали з Великою Британією у січні 2023 року.

Що відомо про попередню угоду?

Україна та Канада підписали угоду про створення зони вільної торгівлі у 2016 році, яка набула чинності 1 серпня 2017 року.

На той час вона була найбільшою угодою такого плану після зони вільної торгівлі з Євросоюзом. І передбачала відкриття для українських експортерів 98% канадського ринку товарів.

Переговори про підписання угоди з Канадою тривали з 2010 до 2015 року. Ще в час укладення оригінальної угоди домовлялися, що в майбутньому її можна буде розширити на сферу послуг та інвестицій.

Канада скасувала 98% мит для українських товарів. Окремі види сільськогосподарських продуктів Україна постачає до Канади також з 0% тарифом, але в рамках квот.

Наша держава, зі свого боку, скасувала імпортні мита на 72% товарів з Канади. Ввізні мита на сільськогосподарські та промислові товари для Канади також скасовано, але з перехідними періодами в 3, 5 та 7 років.

Канада на рік продовжила економічний безвіз з Україною

Канада до 9 червня 2024 року продовжила режим безмитного ввезення товарів з України. Про це йдеться на сайті канадського уряду.

В Оттаві наголошують, що продовження безвізу забезпечить безмитний імпорт українських товарів до країни. 

Крім того, продовження безвізу тимчасово скасовує мита, які застосовуються до імпорту українських товарів у Канаді.

Також країна не буде застосовувати митний режим стосовно товарів, які були захищені урядом у межах системи керування пропозицією. Йдеться про молочні продукти, яйця, м'ясо птиці, соняшникову олію.

З 2019-го по 2021 рік імпорт товарів з України до Канади становив 170,8 млн доларів на рік.

Нагадаємо, Канада разом з іншими країнами G7 запровадила понад 70 нових санкцій проти Росії.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот