USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росія, можливо, готується до випробування ракети з ядерним двигуном, – NYT

Ракета "Буревісник" є однією із шести стратегічних на озброєнні Росії
супутниковий знімок
Супутниковий знімок, на якому видно, що 31 серпня російська влада випустила авіаційне повідомлення про "тимчасову небезпечну зону"
Джерело: The New York Times

Росія, можливо, готується до випробувань експериментальної крилатої ракети з ядерним двигуном. Її теоретична дальність польоту становить тисячі кілометрів, або, ймовірно, Москва вже провела такі випробування, пише The New York Times.

За аналізом видання, пересування літаків і транспортних засобів на базі в віддаленому арктичному регіоні Росії і поблизу неї відповідає підготовці до випробувань ракети, відомої як "Буревісник" або SSC-X-9 Skyfall, як це було у 2017-му і 2018 роках. За останні два тижні в цьому районі також помітили американські літаки спостереження.

"31 серпня російська влада випустила авіаційне повідомлення про "тимчасову небезпечну зону", в якому пілотам рекомендувалося уникати частини Баренцевого моря біля узбережжя і в 19 км від місця запуску в Паньково на Новій Землі. З того часу дія цього попередження неодноразово продовжувалася. Аналогічне повідомлення Росія випустила перед випробуванням "Буревісника" у 2019 році", – йдеться у повідомленні.

Крім того, за даними аналізу супутникових знімків, два російські літаки, спеціально призначені для збору даних про пуски ракет, на початку серпня помітили на авіабазі "Рогачово" приблизно в 160 км на південь від місця запуску. Згідно з додатковими супутниковими знімками, вони залишалися на цій базі як мінімум до 26 вересня. Під час випробувань "Буревісника" у 2018 році літаки того ж типу також знаходилися поблизу.

Новини за темою: РФ готуватиме реванш, але не застосує ядерну зброю: Кілька важливих тез з нового інтерв'ю Буданова

Літак-розвідник ВПС США RC-135W Rivet Joint також здійснив як мінімум два польоти біля узбережжя арктичного острова, де знаходиться місце пуску.

"Через секретність і віддаленість місця запуску важко визначити, чи чекають випробування або зброя вже недавно пройшла повторні випробування. Можливо, і те і інше. Росія може випробувати лише ракетний двигун або будь-який компонент ракети", – додають медійники.

Що відомо про ракету "Буревісник"

"Буревісник" є однією із шести стратегічних на озброєнні Росії разом із "Кинджалом" і гіперзвуковим ракетним комплексом "Авангард". Відзначимо, російський диктатор Володимир Путін представив її у своїй промові у 2018 році. Президент РФ стверджував, що ця зброя здатна подолати й обійти оборону США.

Ракета може нести звичайну боєголовку, але на практиці, найімовірніше, нестиме ядерне корисне навантаження, хоча й менше, ніж у більшості інших видів ядерної зброї. На думку експертів, якщо ця ракета буде використана у воєнний час, вона зможе знищити великі міські райони та військові обʼєкти.

Ракета небезпечна не лише своєю здатністю нести потужну ядерну боєголовку, але й виділяти шкідливі радіоактивні викиди у разі вибуху чи виходу з ладу під час випробувань.

Новини за темою: РФ вже переміщує ядерну зброю до Білорусі, – Дуда
Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму