USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У пологових вигадують діагнози новонародженим: Ляшко назвав ситуацію неприпустимою

За словами очільника МОЗ, це дозволяє "отримувати подвійну, а інколи й потрійну оплату за одного маленького пацієнта"
новонароджений
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У пологових України вигадують діагнози новонародженим для отримання подвійної оплати від Національної спілки здоров'я (НСЗУ). Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко назвав ситуацію неприпустимою.

"Пакет складних неонатальних випадків має спонукати надавати медичну допомогу у приймаючому закладі. А по факту ці лікарні перенаправляють маленьких пацієнтів у дитячі лікарні, і діти страждають під час транспортування. Лікарні, законтрактовані на надання перинатальної та неонатальної допомоги, мають у першу чергу дбати про пацієнтів, а не про отримання коштів від НСЗУ за начебто "хворих" дітей", – зауважив міністр.

Ляшко додав, що близько 200 тисяч жінок щороку народжують в Україні. Надважливо, щоб кожна з них, а також новонароджені отримували кваліфіковану та якісну медичну допомогу.

Породіллі отримують допомогу у рамках трьох пакетів послуг, які контрактуються НСЗУ: "Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій", "Медична допомога при пологах" та "Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках". Кожен з них гарантує безоплатні послуги для пацієнта.

"Ми робимо усе можливе для того, щоб лікарні були фінансово спроможні надавати кваліфіковану медичну допомогу пацієнтам. Але коли ми починаємо аналізувати якість наданих послуг, ми бачимо необхідність перегляду підходів до неонатальної допомоги", – додав очільник відомства. 

Новини за темою: Понад 2 млн гривень збитків: Голову НСЗУ Гусак підозрюють у службовій недбалості

Так, у ході моніторингу медичних закладів, проведеного Міністерством охорони здоров'я та Національної спілки здоров'я, виявили, що пологові та перинатальні центри свідомо вказують несправжні діагнози для новонароджених задля переведення їх до іншої лікарні або на іншу схему лікування.

За словами Ляшка, це дозволяє "отримувати подвійну, а інколи і потрійну оплату за одного маленького пацієнта".

"За попередніми розрахунками НСЗУ, за приблизно 30% дітей здійснювали подвійну оплату медзакладам. У середньому по країні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводять в інший заклад та зазнають негативного впливу внаслідок транспортування. В окремих лікарнях 100% немовлят, які вижили до сьомого дня, були переведені до інших лікарень, попри те, що ці лікарні мали відповідні пакети послуг", – прокоментував чиновник.

Крім того, в деяких лікарнях немовлятам ставлять діагнози, які не є патологією, а лише тимчасовим станом пацієнта і не мають бути причиною для лікування.

Ляшко зауважив, що у 2023 році суттєво збільшилася кількість кесаревих розтинів порівняно з попередніми роками.

"Така динаміка може свідчити про виконання операції без медичних показів, а винятково задля отримання коштів за втручання. Для керівників пологових та перинатальних центрів дали рекомендації щодо розв'язання проблемних питань та ухвалення управлінських рішень", – резюмував міністр.

Новини за темою: Без яйцеклітин і сперматозоїдів: Вчені створили синтетичні людські ембріони

Відзначимо, полтавські імунологи влітку виявили одного з восьми людей у світі з рідкісною генною мутацією. Тепер 4-річна дівчинка має шанс на кращу якість життя. Про це лікарі говорили на зустрічі в рамках проєкту щодо покращення діагностики САН (спадкового ангіоневротичного набряку, – ред.) в Україні, повідомили в пресслужбі Полтавської обласної клінічної лікарні імені М. В. Скліфосовського.

Дівчинка народилася на 32-му тижні вагітності шляхом кесаревого розтину – на 20-му тижні під час обстеження встановили внутрішньоутробну інфекцію плода, двобічний гідроторакс, багатоводдя, неімунну водянку плода. Після народження немовля 23 доби було у відділенні реанімації (12 днів – на ШВЛ) і 32 дні – у відділенні постнатального догляду.

"У дитини фіксували набряки кінцівок, виявляли інші діагнози, з якими її госпіталізували до Центру спеціалізованої педіатричної допомоги, а потім в "Охматдит". Пацієнтка отримувала масивну противірусну та антибактеріальну терапію, її виписували в задовільному стані, але без основного діагнозу. Кілька років медики разом з батьками продовжували пошук діагнозу, залучали закордонних фахівців. У результаті – встановили вроджену аномалію розвитку лімфатичних судин, обумовлену генною мутацією", – прокоментувала імунолог.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними