USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Понад 2 млн гривень збитків: Голову НСЗУ Гусак підозрюють у службовій недбалості

Наразі розглядають питання щодо обрання очільниці Національної служби здоров'я запобіжного заходу
Наталія Гусак
Наталія Гусак
Джерело: відкриті джерела

Голову Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Наталію Гусак підозрюють у службовій недбалості. За даними слідства, вона допустила зайві витрати бюджетних грошей у розмірі понад 2 мільйонів гривень. Про це поінформували на сайті Офісу генпрокурора.

Правоохоронці повідомляють, що у квітні 2022 року на замовлення Нацслужби здоров’я України одне зі спеціалізованих держпідприємств проводило адміністрування центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я. В акт здачі-приймання послуг підприємство внесло всі роботи, передбачені договором, а також обсяг робіт, які не виконували.

За версією слідства, Гусак неналежно перевірила, які роботи підприємство виконало, та не вжила заходів для зменшення загальної суми договору. Через це було витрачено понад 2 мільйони грошей на послуги, яких не надали.

"Під час проведення обшуків за місцем проживання та роботи правоохоронці виявили та вилучили документи та інші речові докази", – констатують в прокуратурі.

Очільниці НСЗУ повідомили про підозру у службовій недбалості, що спричинило тяжкі наслідки. Санкція статті передбачає позбавлення волі від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без штрафу.

Наразі розглядають питання щодо обрання Гусак запобіжного заходу.

Що говорять в НСЗУ?

Сама Наталія Гусак на своїй Facebook-сторінці повідомила, що за час її роботи як голови НСЗУ, службу постійно перевіряють. Каже, часто ці перевірки "безпідставні та ініційовані тими, кому НСЗУ "заважає", а головні принципи роботи служби – прозорість та підзвітність.

"За "дивним збігом" обшуки відбувалися вчора – у день, коли розпочався позаплановий моніторинг перших медзакладів, що надають неонатальну допомогу. Нагадую, моніторинг ми проводимо згідно з оновленою процедурою, яку нещодавно затвердив Уряд. А ще – у час, коли відбувається активна підготовка до контрактування медзакладів на наступний рік", – йдеться у дописі.

Гусак каже, поки триває слідство, не має права розголошувати деталі.

А от в НСЗУ заявили, що розцінюють обшуки як тиск, "з метою блокувати роботу Служби". Адже саме в день обшуку, додають там, розпочалися позапланові моніторингові візити до перших медзакладів, згідно з оновленою процедурою, затвердженої нещодавно Урядом.

"Саме в цей час активно йде підготовка до контрактування медзакладів на наступний рік: зокрема інститутів Національної академії медичних наук, що є важливою частиною створення єдиного медичного простору. Триває активний процес підготовки Програми медичних гарантій на 2024 рік, завершується розробка нових пакетів медичних послуг: трансплантацій та допоміжних репродуктивних технологій", - додають в НСЗУ.

Там наголосили, що "прозорість та підзвітність є і залишатимуться головними принципами" служби і вони завжди співпрацюють із правоохоронцями.

Наталія Гусак – що відомо

Наталія Гусак народилася у Чернівецькій області, тут здобула вищу економічну освіту та розпочала трудову діяльність викладачкою Буковинського державного фінансово-економічного інституту. Пізніше у цьому ж навчальному закладі, що став академією та університетом, вона працювала деканом факультету підготовки молодших спеціалістів.

Після Революції гідності Наталія Гусак почала активно займатися громадською роботою: очолила громадську організацію "Пацієнти Буковини" та була експерткою програми "U-LEAD з Європою" у медичній сфері. На початку 2020 року Наталія Гусак стала заступницею голови Чернівецької ОДА, вона курувала медичний та соціальний напрямки розвитку регіону.

У листопаді 2021 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко представив колективу НСЗУ нову голову – Наталію Гусак. Тоді нова керівниця висловилася за посилення ролі територіальних відділень служби. 

Про Національну службу здоров'я

Нацслужбу здоров'я було створено наприкінці грудня 2017 року. Вона є важливим органом в імплементації положень медичної реформи. НСЗУ оперує коштами  бюджету через програму медичних гарантій, яка в повному обсязі в Україні працює другий у рік. Програма складається з пакетів послуг, визначених на підставі пріоритетів в охороні здоров’я. 

 
Теги: НСЗУ
Читайте також:
Які медичні обстеження ветерани можуть пройти безплатно? В НСЗУ дали пояснення Які медичні обстеження ветерани можуть пройти безплатно? В НСЗУ дали пояснення
У пологових вигадують діагнози новонародженим: Ляшко назвав ситуацію неприпустимою У пологових вигадують діагнози новонародженим: Ляшко назвав ситуацію неприпустимою