USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Молдові представники забороненої партії "Шор" зможуть брати участь у виборах

Місцеві вибори відбудуться 5 листопада
Шор
Молдовський проросійський політик Ілан Шор та його неконституційна партія
Джерело: UWN

Конституційний суд Молдови дозволив представникам забороненої проросійської партії "Шор" брати участь у виборах. Про це пише молдовське видання NewsMaker.

За даними журналістів, суд визнав неконституційною поправку до Кодексу про вибори, яка забороняла представникам неконституційних партій брати учать у виборах.

"Такі зміни підтримали троє суддів, ще двоє заявили, що оприлюднять своє рішення пізніше. Тепер представники партії зможуть узяти участь у місцевих виборах 5 листопада", – йдеться у повідомленні.

Що передувало?

У червні 2023 року проросійську партію "Шор" у Молдові визнали неконституційною.

Уже 31 липня парламент країни ухвалив поправку до Кодексу про вибори, який передбачав, що члени неконституційних політичних сил не зможуть балотуватися протягом п'яти років. Представники партії "Шор" невдало оскаржили цю поправку, але згодом надіслали повторну скаргу.

Новини за темою: Проросійська партія "Шор" створює нове політичне формування в Молдові

Що таке партія "Шор"?

Партія, яка має ім'я її лідера – бізнесмена Ілана Шора, з'явилась у 2016 році і була побудована на основі громадсько-політичного руху "Рівноправ'я". 

На парламентських виборах 2019 року партія отримала 8,32% голосів, її сім депутатів вперше в історії потрапили до парламенту. 

Щодо поглядів – тут все просто. "Шор" з самого початку свого існування пішла у так званому "російському фарватері", підтримуючи тісні зв'язки з РФ, організовуючи різноманітні заходи "єднання" тощо. Кандидатів у депутати від "Шор" активно підтримували російські політики. Зокрема, запам'яталася історія зі спробою керівника Татарстану Рустама Мінніханова, який мав поагітувати за вигідного Кремлю кандидата під час виборів у Гагаузії, в'їхати до країни. 

Мінніханова тоді розвернули на кордоні, що викликало очікуваний гнів Москви (тут ще варто додати маленьку деталь про те, що очільник Татарстану на той момент уже знаходився під санкціями США та Канади, – ред.). 

Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп
Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої "інавгурації" Путіна