USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Мін'юсті розповіли про умови утримання російських полонених в Україні

Полонених утримують в умовах, "в яких живуть, харчуються і медично обслуговуються офіцери ЗСУ"
російські полонені

російські полонені

Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві юстиції розповіли про умови утримання російських полонених. Бранці "живуть, харчуються і медично обслуговуються офіцери Збройних сил України". Про це повідомила заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

За словами Висоцької, в середньому росіяни перебувають у полоні в Україні 2-3 місяці, при цьому доступ до них мають міжнародні організації, журналісти і правоохоронні органи. Утримують полонених згідно з вимогами Женевської конвенції.

"Після повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україні виникла необхідність забезпечення утримання військовополонених. Цю функцію поклали на Міністерство юстиції України. Ми створили дільниці та табір для тримання військовополонених і забезпечили їх утримання згідно з Женевською конвенцією", - сказала заступниця.

І додала, що полонених утримують в умовах, "в яких живуть, харчуються і медично обслуговуються офіцери Збройних сил України".

"Україна показує, що навіть з військовополоненими ми поводимося гідно", - зауважила Висоцька.

Крім того, в Мінʼюсті кажуть, шо від початку збройної агресії, але не уточнюють, чи мають на увазі повномасштабне вторгнення, чи агресію, розпочату Росією у 2014 році, президент України Володимир Зеленський ухвалив три укази про помилування. Так, звільнили 363 засуджених, більшість з яких взяли до рук зброю та пішли на захист України.

"Понад 30 тис. клієнтів пробації долучилися до оборони України у складі ЗСУ. За 2022 - першу половину 2023 року обліком органів пробації пройшли майже 18 тис. осіб, яким за рішенням суду призначили відбування покарання у виді громадських або суспільно корисних робіт. За 500 днів 2022 - 2023 років правопорушники відпрацювали понад 890 тис. годин безоплатних робіт на підприємствах та в установах державної або комунальної власності", - пояснила Висоцька.

А що в РФ?

Натомість російська сторона не дотримується міжнародних зобов’язань в рамках міжнародних договорів щодо поводження з військовополоненими. Українські хлопці повертаються після обмінів змученими та морально подавленими. Росіяни не рідко знущаються та катують українських військовополонених, до того ж тримають наших захисників в тюрмах та СІЗО.

Разом з тим Україна чітко дотримується вимог міжнародного права, що одночасно викликає у суспільства обурення, мовляв, окупантам навіть в полоні живеться як в санаторії.

Українські військовополонені зазнають жорстокого поводження у спеціально створених таборах у РФ. Катування в місцях позбавлення волі в Росії мають системний характер. Про це повідомив російський правозахисник у комітеті ПАРЄ Володимир Осєчкін.

"У нас є докази того, що садисти з ФСБ та ФСВП застосовують щодо них жорстоке поводження та тортури", – сказав Осєчкін.

Крім того, зазначається, що ФСБ використовує відео зґвалтування і катування ув'язнених, щоб їх шантажувати та домагатися потрібних свідчень.

Правозахисник заявив, що передав жорсткий диск із доказами ПАРЄ.

Росія відмовляє українським військовополоненим у всіх правах, не надає навіть адвокатів

Гарнізонний військовий суд Росії вперше розглянув справу українця, який був позбавлений волі російськими загарбниками під час бойових дій, але при цьому не має статусу військовополоненого. Про це повідомив голова правозахисної організації "Агора" Павло Чиков.

Суддя визнав, що українець не має в Росії жодних процесуальних прав.

Раніше

На медіапроєкті Ukraine World News вийшов документальний спецпроєкт Христі Равлюк "Окупанти в полоні", який розкриває деталі того, у яких умовах наразі тримають російських військовополонених в Україні.

Також журналістка Ukraine World News Христина Равлюк в рамках спецпроєкту "Окупанти в полоні" від авторської програми "Перехрестя" побувала у місці, де знаходяться полонені окупанти, і на власні очі побачила, як вони живуть, чим харчуються і де проводять свій вільний час.

Водночас встановити точну кількість українських військовополонених неможливо, через те, що Російська Федерація не визнає перебування всіх українських захисників у полоні. Про це в ефірі UWN заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко. 

Новини за темою: Чому не можна шукати зниклих безвісти бійців у Facebook і платити росіянам за звільнення з полону

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров