USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

Скільки українців знаходяться в полоні окупантів: Роз'яснення Координаційного штабу

Держава-агресорка не визнає перебування в полоні всіх українських захисників і захисниць
полонені українці
Джерело: відкриті джерела

Встановити точну кількість українських військовополонених неможливо, через те, що Російська Федерація не визнає перебування всіх українських захисників у полоні. Про це в ефірі UWN заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко. 

Експерт зазначив, що станом на зараз з російського полону звільнено 1993 українці. Перемовний процес щодо звільнення українських військових триває постійно.

"Відповісти на це питання (щодо кількості українців у російському полоні, – ред.) насправді дуже складно. В нас є Національно-інформаційне бюро – це така всеукраїнська база даних, реєстр, в якому знаходяться відомості про всіх, хто перебуває у полоні, хто за особливих обставин загинув. Проблема в тому, що держава-агресорка не визнає перебування в полоні наших захисників і захисниць. Тобто ми по певнім ознакам знаємо, що ці люди знаходяться в полоні, є певні свідчення, але офіційного підтвердження у нас немає. Тому ми не оприлюднюємо цифри, що перемовний процес триває і ми не хочемо йому зашкодити, але, звісно, ми пам’ятаємо і знаємо про всіх", – підсумував Петро Яценко. 

Українські полонені 

У грудні Росія підтвердила, що тримає в полоні 3392 українських військових, заявила уповноважена президента України з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька. Водночас в Україні приблизно 15 тисяч людей вважаються зниклими безвісти, серед них багато цивільних.

Новини за темою: Чому не можна шукати зниклих безвісти бійців у Facebook і платити росіянам за звільнення з полону

Посадовиця казала, що наразі невідомо, що сталося зі зниклими безвісти – чи перебувають вони в полоні, вивезені з окупованих територій, а чи вбиті.

З листопада в Україні почав діяти закон, що гарантує соціальний і правовий захист громадянам, які перебували в полоні окупантів. Зокрема громадяни, які перебували в полоні, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Читайте також:
Путін відступить, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський Путін відступить, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський
Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА
Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ! Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ!