USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У 40 містах Польщі пройдуть протести після смерті вагітної, якій відмовили в аборті

Жінка померла від септичного шоку
Протести проти посилення закону про аборти
Протести проти посилення закону про аборти у Польщі
Джерело: RMF24

У понад 40 польських містах відбудуться акції протесту в рамках "Загальнопольського жіночого страйку", пов’язані зі смертю 33-річної вагітної жінки, якій лікарі відмовили у перериванні вагітності. Про це повідомляє RMF24.

Згідно з інформацією, наданою організаторами, демонстрації відбудуться як у великих містах, таких як Варшава, Краків, Вроцлав і Познань, так і в менших: Кросно, Слупськ, Ломжа. Загалом у списку понад 40 локацій. Більшість протестів починаються о 18:00.

Організатори наголошують, що рішення про проведення акції протесту було прийнято через ситуації, що склалися в деяких пологових будинках. Приводом стала смерть 33-річної Дороти у лікарні в Новому Тарзі.

Передісторія

33-річна Дорота померла в лікарні в Новому Таргу. Лікарі місцевого закладу відмовилися переривати загрозливу вагітність пацієнтки. Через три дні жінка померла від септичного шоку.

"Дорота з Нового Таргу мертва, тому що польський закон про заборону абортів вбиває і робить лікарів політичними прихильниками, замість експертів у галузі охорони здоров’я. Дорота мертва, тому що лікарі не бунтують", – пишуть організатори у соціальних мережах Національного жіночого страйку.

У понеділок в Офіційному журналі міністра охорони здоров’я було опубліковано наказ про призначення групи з розробки рекомендацій для медичних установ у сфері процедур, пов’язаних із перериванням вагітності. Про призначення цього органу повідомив глава МОЗ Адам Нєдзельскі. Міністр заявив, що кожна жінка в Польщі має право перервати вагітність у разі загрози її здоров'ю чи життю. За його словами, ці дві умови слід розглядати окремо.

У групі, призначеній міністром охорони здоров’я, яка має доопрацювати рекомендації щодо переривання вагітності, 13 експертів, 7 з них – жінки. Окрім фахівців у галузі перинатології, неонатології та гінекології тут працюватимуть також психологи та психіатри.

Розслідування смерті 33-річної Дороти в лікарні в Новому Таргу буде проводити регіональна прокуратура в Катовіце.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку