USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Туреччина вирішила не пропускати тральщики, які Британія передала для України

Туреччина не пропустить тральщики, поки не скінчиться війна в Україні
Мінні тральщики Alkmaar
Джерело: відкриті джерела

Туреччина не пропустить через турецькі протоки у Чорне море українські мінні тральщики "Чернігів" (M310) та "Черкаси" (M311), які передала Велика Британія Україні, щоб не допустити ескалації напруженості в акваторії. Про це повідомляє дирекція комунікаційного Центру по боротьбі з дезінформацією Турецької Республіки.

"Твердження деяких ЗМІ про те, що мінно-пошуковим кораблям, подарованим Україні Великою Британією, дозволили пройти через турецькі протоки в Чорне море, не відповідають дійсності", – йдеться в заяві.

Зазначається, що Туреччина одразу ж класифікувала "спецвійськову операцію" Росії проти України як "війну" і відповідно до статті 19 конвенції Монтре про режим проток закрила протоки для військових кораблів сторін, що воюють (Росії та України).

"Туреччина, яка неупереджено і старанно дотримується конвенції Монтре з 1936 року, зберігає свою непохитну рішучість і принципову позицію впродовж усієї цієї війни, щоб запобігти ескалації напруженості в Чорному морі", – пише Центр по боротьбі з дезінформацією.

Там додали, що їхні союзники були належним чином проінформовані про те, що мінно-пошукові кораблі, подаровані Україні Сполученим Королівством, не зможуть пройти через турецькі протоки до Чорного моря, поки триває війна.

Новини за темою: Туреччина і ще дві країни НАТО затвердять коаліцію з розмінування Чорного моря

Що цьому передувало

Раніше повідомлялося, що Міністерство оборони Великої Британії підтвердило передачу Україні двох тральщиків для розмінування зі складу Королівських ВМС. Два тральщики для розмінування Sandown (MCMV) передаються зі складу Королівських ВМС Збройним силам України з метою зміцнення здатності України діяти на морі.

"Зміцнення морських можливостей ЗСУ, зокрема протидія загрозі з боку російських морських мін, допоможе відновити морський експорт України", – заявив міністр оборони Грант Шаппс.

Україна має отримати два тральщики - шукачі мін Sandown за угодою, яку ратифікували в січні 2022 року. Колишні HMS Grimsby і HMS Shoreham отримали українські назви ("Черкаси" і "Чернігів") і номери на честь однойменних тральщиків проєкту 266М, які Україна втратила під час окупації Криму Росією у 2014 році.

Нагадаємо, Велика Британія передасть Україні сотні ракет протиповітряної оборони. Рішення щодо посилення ППО оголосили на тлі масованої атаки Росії на територію України. 

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат