USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Торік у світі загинули щонайменше 140 журналістів

Чотири журналісти загинули під час війни в Україні
Журналістика
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році у світі загинули 140 журналістів. Про це поінформувала правозахисна організація Press Emblem Campain (PEC).

Там зазначили, що 2023 рік став найбільш смертоносним для журналістів за останні десять років.

"Зі 140 працівників ЗМІ, вбитих у 28 країнах, щонайменше 81 було вбито в Секторі Гази з 7 жовтня (106, за даними Сектора Гази, розбіжності в цифрах пояснюються різницею в кваліфікації журналістської професії). Усі вони були палестинцями, більшість з них працювали на кілька ЗМІ, в тому числі й іноземні. Вони були вбиті в результаті ізраїльських ударів, часто у своїх будинках разом з членами своїх сімей", – йдеться у повідомленні.

У PEC уточнили, що це найбільша кількість жертв серед працівників ЗМІ за такий короткий проміжок часу. 

За межами Сектора Гази було вбито 59 журналістів у 27 країнах. 

"На війні в Україні загинуло четверо журналістів (1 італійський, 1 французький, 2 росіянина), а також 4 в Ізраїлі під час атаки ХАМАСу 7 жовтня", – розповіли в організації.

В Мексиці загинуло 9 журналістів, у Гватемалі – 5 журналістів. По три жертви зафіксовано в Камеруні, Індії, Лівані та Пакистані, по дві жертви – в Афганістані, Бангладеші, Гаїті, Нігерії, Філіппінах та Сполучених Штатах Америки. По одному загиблому журналісту зафіксовано в наступних країнах: Аргентина, Канада, Колумбія, Єгипет, Гондурас, Лесото, Малі, Мозамбік, Парагвай, Руанда, Сомалі, Судан, Сирія та Єгипет.

На Близький Схід припадає 64% випадків (90 смертей). Далі йдуть Латинська Америка – 20, Азія – 12, Африка – 11, Європа – 4 і Північна Америка – 3.

В Press Emblem Campain додали, що порівняно з 2022 роком (116 загиблих), роком початку повномасштабної війни в Україні, зростання кількості жертв становить трохи більше ніж 20%.

У 2012 році, найсмертоноснішому році з початку століття, загинув 141 журналіст (з них 35 – під час війни в Сирії).

Раніше ми повідомляли, що українська журналістка Вікторія Рощина зникла безвісти на ТОТ. Вона перебувала на фронті від початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також:
Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій
Малюк відсторонив керівника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка на час перевірки після розслідування Малюк відсторонив керівника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка на час перевірки після розслідування "Слідства.Інфо"