USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Ситуація виглядає негативно, але є "але": Наскільки критичні запаси ракет для систем ППО у ЗСУ

ЗСУ використовують більше десятка видів систем протиповітряної оборони. При цьому трохи менше чверті з них – американського виробництва
Patriot
ЗРК Patriot
Джерело: Володимир Зеленський

У нещодавньому подкасті видання The Telegraph із посиланням на свої джерела в Україні повідомило, що в України закінчуються запаси зенітних ракет до систем ППО, і за кілька тижнів ЗСУ нібито зможуть збивати лише одну із п'яти ракет. Однак військовий портал Defense Express опублікував свій аналіз щодо цієї ситуації.

Аналітики зазначають, що прогнози західних медіа мають підстави, хоча й спірні щодо точних термінів.

Там опублікували список систем, які використовує Україна. Починаючи від найбільш далекобійних до меншої дальності та із зазначенням типів ракет і країною виробником.

  • Patriot (GEM+, MSE) – США;
  • SAMP-T (Aster 15, Aster 30) – Франція/Італія;
  • С-300 (5В55, 48Н6) – СРСР, згодом РФ;
  • IRIS-T – Німеччина;
  • MIM-23 Hawk – США;
  • "Бук" – СРСР, згодом РФ;
  • NASAMS (AIM-120, AIM-9) – США;
  • Skyguard-Aspide – країни ЄС;
  • С-125 – СРСР;
  • "Оса-АКМ" – СРСР, згодом РФ;
  • Crotale – Франція;
  • "Стріла-10" – СРСР, згодом РФ;
  • Avenger – США.

У переліку на американські системи припадає 4 із 13 систем, на радянські – 5, на європейські – 4. Також українська армія використовує доволі рідкісні системи, як-от британські ЗРК під AIM-132 ASRAAM, радянські та трофейні "Тори", "Тунгуски" і гарматні Gepard, але на ситуацію загалом, як пише Defense Express, це мало впливає.

Новини за темою: "Зоопарк" техніки, який потребує поповнення, "прохідний двір" в Бєлгороді та ППО два роки тому і зараз. Розмова зі спікером Повітряних сил Юрієм Ігнатом

При цьому, як зазначає видання, радянські системи вже можна частково переводити в розряд умовно американських. Оскільки через дефіцит ракет до них, вироблених тільки у РФ, їх мали перевести на американські ракети за проєктом FrankenSAM.

У міру вичерпання запасів радянських ракет кількість американських і залежних від поставок американських ракет систем становитиме вже до дев'яти. Тим часом Україна використовує близько восьми німецьких IRIS-T, близько 15 NASAMS і один аналог Patriot – SAMP-T виробництва Франції та Італії.

З огляду на ситуацію з поставками допомоги від США, які досі вагаються щодо продовження фінансування України, у будь-якій перспективі ситуація справді має вкрай негативний вигляд, зазначається в матеріалі. Однак там зауважили, що частина американського озброєння передавалася за програмою USAI і воно через його виготовлення або відновлення оборонними компаніями надходить із затримкою. Приміром, БТР M1117 "доїхали" до ЗСУ тільки зараз, хоча їх оголосили ще в листопаді 2022 року.

"Також деякі запаси американських ракет є в таких країнах, як Канада і, звичайно, в європейському сегменті НАТО. А у США справді є два резервних шляхи підтримки України озброєнням без затвердженого бюджету і генерального пакета допомоги. Але без затвердженого Конгресом фінансування – все це лише "пожежні" варіанти", – пише Defense Express.

Нагадаємо, у лютому президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна отримала ще дві системи протиповітряної оборони, які здатні збивати "всі" повітряні цілі ворога.

Раніше ми повідомляли, що системи протиповітряної оборони Patriot, які працюють в Україні, вже збили 15 російських ракет "Кинджал".

Читайте також:
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених