USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Patriot збив над Україною, починаючи з травня 15, "Кинджалів", – Ігнат

Речник зауважив, що Patriot здатен збивати балістику й аеробалістичні ракети
ракета
Ілюстративне фото
Джерело: Defense Express

Системи протиповітряної оборони Patriot, які працюють в Україні, вже збили 15 російських ракет "Кинджал". Про це розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Речник зауважив, що Patriot здатен збивати балістику й аеробалістичні ракети.

"4 травня був збитий перший "не імеющій аналогов" "Кинджал" Х-47 – ракета М2. Тож стартував відлік саме з цього часу. Потім було ще шість, ще шість, і зараз маємо 15 уже "Кинджалів", збитих саме системою Patriot. Це дуже гарні для нас новини", – прокоментував Ігнат.

Водночас додав, що наявних в України систем Patriot "мало".

"Кілька батарей – це недостатньо", – сказав речник.

Ігнат також повідомив, що за час повномасштабної війни Росія використала проти України понад 7 тис. 500 ракет усіх типів.

РФ намагалася знищити систему ППО Patriot ракетою "Кинджал"

У ніч на 4 травня росіяни намагалися знищити систему ППО Patriot за допомогою гіперзвукової ракети "Кинджал". Але Повітряним силам вдалося взяти верх у сутичці і перехопити ракету над Києвом, писало CNN, посилаючись на слова двох американських чиновників.

Тоді українські сили ППО випустили кілька ракет із системи Patriot під різними кутами, щоб перехопити російську ракету.

Як зазначали американці, окупанти змогли вловити радіолокаційні сигнали, які видає Patriot, що дозволило їм націлити ракету "Кинджал" на саму систему.

Новини за темою: РФ не здатна регулярно атакувати Україну ракетами в масштабах 29 грудня, – ISW

Видання пояснює, що на відміну від деяких засобів протиповітряної оборони меншої дальності, наданих Україні, які є мобільними і важкими для націлювання, батарея Patriot є стаціонарною системою, що дає змогу росіянам із часом дізнатися про її місцезнаходження.

"Кинджали"

Станом на травень, вперше за час повномасштабної війни, Росія витратила відразу шість таких ракет. Хоча за весь час війни – лише близько двох десятків. Росія використовує ракети, які призначені для знищення укріплених бункерів і кораблів, для ударів по ТЕЦ Києва.

Причина не у якихось особливих пошкодженнях, які здатен нанести "Кинджал" – боєголовка там така ж, як і в інших крилатих ракетах – 480 кг. Причина у тому, що дозвукові крилаті ракети не здатні пробити ППО української столиці, а окупантам дуже треба показати, як горить Київ.

За даними Міноборони України, у 2022 році виготовили близько 20 нових "Кинджалів". 

"Річ у тім, що про "Кинджал" мало що відомо. Росіяни його називають гіперзвуковою ракетою, але поки це не підтверджено. При польоті на гіперзвуку ракета має огортатися у вогняний кокон, а повітря навколо неї – переходити у стан плазми. Тому деякі спеціалісти відносять "Кинджал" до надзвукових ракет, значно простіших технологічно. Дехто взагалі називає "Кинджал" повітряним "Іскандером", – говорять експерти.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні