USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЗСУ вибивають росіян із Бахмута, йдуть важкі бої, але українські воїни тримають захист, – Міноборони

Окупанти повністю знищили місто, залишилися лише руїни
Бахмут
Бахмут
Джерело: відкриті джерела

Українські військові продовжують вибивати російських окупантів із позицій під Бахмутом. Ситуація у місті критична і йдуть важкі бої. Але, попри втрати своїх військових, повністю зруйновану інфраструктуру внаслідок бойових дій, українські воїни тримають оборону. Розповідаємо, що відомо про ситуацію в Бахмуті наразі.

Відповідь ЗСУ й Міноборони

Ситуація у Бахмуті критична і йдуть важкі бої. Але попри те українські воїни тримають оборону в районі "Літак". Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"Українські оборонці контролюють певні промислові та інфраструктурні об'єкти цього району і приватний сектор", – сказала вона.

Відзначимо, заява заступниці з’явилася після того, як ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин через свою пресслужбу оголосив про нібито "повне взяття" Бахмута, додавши, що його найманці планують до 25 травня оглянути місто, після чого передати кадровим російським військовим.

Натомість бійці "Вагнера" вийдуть з Бахмута і зроблять перерву на відпочинок та перепідготовку.

Новини за темою: ПВК "Вагнера" намагається отримати зброю для війни в Україні з Малі, – CNN

Коментар Череватого

"Це неправда. Наші підрозділи воюють у Бахмуті. Черговий інформаційний вкид Пригожина, покликаний прикрити величезні втрати злочинної організації "Вагнера", яка по суті близька до втрати повної боєздатності. Насправді у місті тривають жорстокі бої", – підтвердив Reuters військовий речник Сергій Череватий після заяви власника "Вагнера".

Відповідь ГУР

Разом з тим перекидання ворогом додаткових резервів на Бахмутський напрямок свідчить про провал наступальних дій росіян – фортеця Бахмут тримається. Так коментує події представник Головного управління розвідки МО України (ГУР) Андрій Юсов.

"Триває оборонна операція українських захисників, фортеця Бахмут тримається. Так, для України це вартує великих зусиль, героїчних зусиль наших оборонців, але факт того, що ворог змушений перекидати додаткові резерви для того, щоб продовжувати операцію по Бахмуту, свідчить в цілому про провали їхніх наступальних дій", – пояснює він.

І додає, що розрекламований російський зимовий наступ звівся до операцій на кількох напрямках без результатів.

"Бачимо абсолютно провальну для російських окупантів кампанію по Бахмуту. У цілому так званий широко розрекламований "великий зимовий наступ", власне, звівся до операцій лише на кількох напрямках на сході без жодних значимих результатів. До 9 травня окупувати Бахмут – зараз ми бачимо, що ситуація складається іншим чином, коли представники окупантів публічно говорять про те, що їм доводиться відступати", – зазначає представник ГУР.

Відповідь Зеленського

Reuters з посиланням на слова президента України Володимира Зеленського повідомив, що Україна більше не контролює Бахмут.

"Знищили все. Будівель немає. Шкода, це трагедія, але на сьогодні Бахмут лише в наших серцях", – сказав глава держави.

Деякі ЗМІ інтерпретували слова українського президента як зізнання у втраті контролю над містом.

Проте згодом ситуацію прокоментував речник глави держави Сергій Никифоров.

"Що стосується відповіді президента України на запитання про Бахмут.

Reporter’s question (журналісти):

– Russians said they have taken Bakhmut. (Росіяни кажуть, що взяли місто).

President’s reply (президент):

– I think no. (Я думаю, ні).

Таким чином президент заперечив взяття Бахмута", – написав він.

Дії Кремля й Пригожина

Разом з тим Кремль, імовірно, готує механізми, щоб в майбутньому визнати російського олігарха, власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина зрадником. Втім, станеться це не найближчим часом. Про це інформують аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у новому звіті.

Раніше ватажок "Вагнера" пропонував Україні розкрити інформацію про позиції військ РФ для атак. В обмін на це Міноборони України мало відвести підрозділи ЗСУ з Бахмута. Про це повідомляє Washington Post.

Реальна ситуація на фронті

За останню добу ЗСУ проснулись ще на 700 метрів вглиб Бахмута. Про це йдеться у повідомленні Telegram-каналу 3-ї окремої штурмової бригади.

"1 тис. 730 м у довжину, та вглиб – ще 700 м зачищеної від ворога території. При спробі повернути відбиті раніше українськими бійцями позиції підрозділи 72-ї бригади ЗС РФ зазнали поразки – розбиті у мотлох", – пише пресслужба бригади.

І додає, що лише за вчорашні бої (20 травня, – ред.) українські титани ліквідували ще 23-х окупантів та поранили ще 40 одиниць живої сили ворога. Також знищили ворожу техніку, зокрема танки.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський також підтверджує контроль Україною незначної частини Бахмуту, а значення "її оборони не втрачає своєї актуальності".

"Це надає нам можливості входу в місто в разі зміни обстановки. А це неодмінно відбудеться. Ми продовжуємо просуватись по флангах у передмісті Бахмута і фактично наближаємося до взяття міста у тактичне оточення. Завдяки цьому зможемо контролювати всі висотні будівлі, зайняті, ворогом і поступово їх знищувати. Це позбавляє ворога контролю за підступами до міста і дає нам певні тактичні переваги", – каже Сирський.

Відповідь США

Росія втратила у боях за Бахмут вже понад 100 тисяч своїх військових. Саме місто повністю зруйноване внаслідок бойових дій. Про це заявив президент Джо Байдена під час пресконференції після саміту G7 у Японії.

"Про Бахмут говорять – втратили його чи ні. Правда в тому, що Росія зазнала втрат понад 100 тисяч осіб у Бахмуті. Це тяжко буде замінити. Неважливо, окупований він чи ні – там все одно не залишилось багато будівель. Це суттєво зруйноване місто. Але їм вдалося скувати дуже багато російських військ, включно з групою "Вагнера", – зауважив американський лідер.

Новини за темою: Зеленський зустрівся з Байденом: Про що говорили. Фото

Байден зробив відповідну заяву у контексті майбутнього контрнаступу ЗСУ та ймовірної передачі Україні винищувачів F-16. За його словами, літаки F-16 не допомогли б українській армії в Бахмуті.

Читайте також:
Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор