USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 0 5 0 (+710)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90

Кремль готує механізми для дискредитації Пригожина як зрадника, – ISW

Кремль не може просто змістити ватажка "Вагнера" з посади, адже група Пригожина – це приватна компанія
Пригожин
Євген Пригожин
Джерело: відкриті джерела

Кремль, імовірно, готує механізми, щоб в майбутньому визнати російського олігарха, власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина зрадником. Втім, станеться це не найближчим часом. Про це інформують аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у новому звіті.

"Російські офіційні особи погрожували Пригожину державною зрадою, якщо він спробує шантажувати Міноборони, щоб надати йому більше боєприпасів, обіцяючи вийти з Бахмута. Ймовірно, Кремль готує механізми дискредитації Пригожина як зрадника. Неназвані джерела в Кремлі повідомили, що адміністрація президента РФ готує інформаційну операцію з публічної дискредитації Пригожина", – йдеться у звіті.

Проте зазначається, що до таких дій офіційна Москва не буде вдаватися доти, поки сили "Вагнера" перебувають на передовій. В ISW зауважують, що відсторонення Пригожина, який командує вагнерівцями на Донбасі, порушило б позиції росіян у Бахмуті. А тому на такий ризик диктатор Путін навряд чи піде, додають аналітики інституту.

Крім цього, Кремль не може просто змістити ватажка "Вагнера" з посади. Адже група Пригожина – це приватна компанія. А там єдиний спосіб змінити її власника полягає у встановленні контролю над найманцями.

"Щоб вивести Пригожина з-під його контролю над "Вагнером", за іронією долі потрібно було б встановити прямий контроль Кремля над групою найманців, від якої Путін щосили намагається зберігати формальну дистанцію", – додають в ISW.

Пригожин пропонував Україні здати позиції військ РФ

Очільник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин пропонував Україні розкрити інформацію про позиції військ РФ для атак. В обмін на це Міноборони України мало відвести підрозділи ЗСУ з Бахмута. Про це повідомляє Washington Post.

Зазначається, що відповідну пропозицію "кухар Путіна" зробив через якісь свої таємні контакти у Головному управлінні розвідки Міноборони наприкінці січня, коли вагнерівці тисячами гинули під час штурмів Бахмута.

"Пригожин публічно ворогував із російськими воєначальниками, які, як він затято заявляє, не змогли озброїти і поповнити запаси його сил, які надавали життєво важливу підтримку військовим зусиллям Москви. Але він також є союзником президента Росії Володимира Путіна, який цілком може розцінити пропозицію Пригожина обміняти життя бійців "Вагнера" на російських солдатів як зрадницьку", – йдеться в повідомленні.

Однак не уточнюється, які саме позиції російських військ пропонував розкрити керівник вагнерівців.

"Два українські чиновники підтвердили, що Пригожин кілька разів розмовляв з управлінням української розвідки. Один із чиновників сказав, що Пригожин неодноразово робив пропозицію щодо Бахмута, але Київ відхиляв її, тому що чиновники не довіряють Пригожину і вважали його пропозиції нещирими", – пише WP.

У США також не повірили такій пропозиції керівника вагнерівців.

Читайте також:
Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів
Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США
Влітку ЗСУ зможуть отримати український дрон Влітку ЗСУ зможуть отримати український дрон "Шмавік", який є аналогом китайського DJI Mavic. Які переваги вітчизяного коптера та скільки коштує?