USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ситуація на Донбасі: Окупанти "загальмували" у Бахмуті, але готують атаки на Вугледар і Лиман. Огляд від військового аналітика Дмитра Снєгирьова

Снєгирьов
Джерело: UWN

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій і надалі залишаються Бахмут та Мар’їнка.

Бахмут: Успішні контратаки та корупція в ЗС РФ

Під Бахмутом ЗСУ розгромили підрозділи 72-ї окремої мотострілецької бригади Росії і звільнили частину території. Ватажок ПВК "Вагнера" заявив, що росіяни просто втекли з позицій. Українські захисники вдарили в слабке місце оборони противника, яке виникло через корупційні схеми.

Прорив ЗСУ на цій ділянці свідчить про поінформованість української сторони щодо корупційних схем в російській армії. Йдеться про те, що реальна чисельність підрозділів 72-ї бригади 3 АК ЗС РФ, які там зосереджені, значно менша, ніж на паперах. ЗСУ намацали слабке місце в російській обороні – завдяки схемам правої руки ватажка "Вагнера" Пригожина. А далі – героїчні дії 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ. Маємо успішний характер контратак.

Заява Пригожина про втечу 72-ї бригади з'явилася тому, що ЗСУ зайшли у фланг і це треба якось пояснити. Перші згадки про формування 72-ї бригади датуються серпнем 2022-го року. Тоді російська влада говорила, що згідно зі штатним розкладом це повноцінна бригада. Але та кількість росіян, які брали участь у боях в Бахмуті, – це не більше батальйону. Тобто бригада була сформована за рахунок "мертвих душ". Бо чисельність бригади – до п'яти тисяч в середньому. Це в першу чергу була корупційна схема отримання грошей на неіснуючих військових.

Ситуація у Бахмуті показала, що ЗСУ міцно тримають свої позиції. Росіяни просуваються дуже повільно. Пригожин сам визнає великі втрати і мінімальний рух – до 100 метрів.

Ворог має намір "грати у довгу"

Ватажок російської ПВК "Вагнера" Євген Пригожин відразу після параду в Москві заявив, що український контрнаступ невдовзі "почнеться не по телевізору". Мовляв, українські військові вже "рвуть фланги" на Бахмутському напрямку.

Утім, ворог не полишив своїх планів розширення російського контролю над усіма районами Донецької та Луганської областей. Більше того, має намір грати "у довгу".

Наразі росіяни здійснюють наступальні операції одночасно по декількох напрямках. За інформацією Генштабу ЗСУ, противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

У контексті цього варто спростувати твердження про те, що у росіян відчувається нестача оперативних резервів. Це – маячня. Інше питання щодо кількості і якості. Адже рівень підготовки так званих "чмобіків" залишає бажати кращого.

При цьому варто зауважити, що російське командування фактично не розглядає мобілізований контингент як основну складову для ведення бойових дій. Так само, до речі, як і їхнє матеріально-технічне забезпечення. Тобто знову-таки спрацьовує тактика Другої світової – вал тіл, місцевих атак, а там – як карта впаде.

Передислокація та ротація

Між тим фіксується передислокація підрозділів ворога на Білогорівському виступі. А під Вугледаром після щонайменше двох великих поразок відбулася ротація російських підрозділів 155-ї бригади морської піхоти з Далекого Сходу.

Разом з тим на Лиманському напрямку біля Кремінної з’явилися нові підрозділи 3-ї і 24-ї бригад спецпризначення, 144-ї мсд  та 90-ї танкової дивізії ЗС РФ.

На мою думку, ця тенденція є досить неприємною і може свідчити про те, що окупанти розглядають можливість наступів за декількома напрямками з метою розтягнути підрозділи ЗСУ.

Більше того, не виключаю можливість локальних провокацій з боку росіян на українсько-білоруському кордоні. Ці провокації мають на меті не дати можливості українським Силам оборони передислокації резервів з того напрямку на схід.

Висновок

Отже, враховуючи викладене, можна констатувати, що росіяни намагаються грати "у довгу".

Більше того, останні заяви російського керівництва засвідчили, що військам не ставляться короткі дедлайни для досягнення виконання певних задач. Тому говорити про провал наступальної операції ворога як мінімум недоречно.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що росіяни втрачають набагато більше солдатів, ніж українці, однак не треба недооцінювати Росію, "оскільки вона продемонструвала готовність ввести десятки тисяч нових військ".

Новини за темою: Армія РФ втрачає боєздатність у Бахмуті та Мар'їнці та готує атаки ще на двох напрямках. Фронтовий огляд від військового експерта Дмитра Снєгирьова
Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням