USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Армія РФ втрачає боєздатність у Бахмуті та Мар'їнці та готує атаки ще на двох напрямках. Фронтовий огляд від військового експерта Дмитра Снєгирьова

Снєгирьов
Джерело: UWN

Бахмут, Авдіївка, Мар'їнка, Вугледар, Лиман. Що відбувається на цих напрямках прямо зараз? Де ворог готує свої атаки і де очікує атак від ЗСУ?

За інформацією Генштабу ЗСУ, ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Бахмутський напрямок

Тут продовжуються інтенсивні бойові дії, але прорвати оборону українських позицій ворогу наразі не вдалося. Він намагається одночасно тиснути з трьох сторін: району Богданівки – Хромового та району Іванівського – це фланги українського угруповання.

Просування російських військ на цих напрямках дозволило б значно погіршити локацію ЗСУ в Бахмуті – через ці населені пункти проходять основні шляхи сполучення.

Протягом минулої доби противник також вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка, Іванівське та Олександро-Шультине.

В самому Бахмуті окупанти намагаються просунутися безпосередньо з центру до західної частини міста. Бої тривають  в районі вул. Чайковського, Ювілейної, Леваневського та Толбухіна. У місті з російського боку діють найманці ПВК "Вагнера" та підрозділи 106-ї дивізії повітряно-десантних військ РФ. Але взяти місто під контроль противнику не вдається.

За словами командувача Східного угруповання військ Олександра Сирського, ситуація доволі складна. Разом з тим на окремих ділянках міста ворог був контратакований нашими підрозділами та залишив деякі позиції.

Джерело: скріншот

Бої в Бахмуті та чотири ключових завдання ЗСУ

Бої на Бахмутському відтинку мають як тактичне, так і стратегічне значення для всієї ситуації на Донбасі. На  мою думку, це дало змогу Силам оборони вирішити чотири ключових завдання:

По-перше, за дев'ять місяців боїв на Донбасі в Україні встигли провести мобілізаційні заходи, збільшивши чисельність армії до мільйона;

По-друге, встигли навчити особовий склад не лише на полігонах в Україні, але і на полігонах країн НАТО – йдеться про елементи опанування високотехнологічними зразками озброєння;

По-третє, отримали зразки цього озброєння, причому йдеться про наступальні види;

По-четверте, встигли побудувати другу і третю лінії оборони та "утилізувати" значну кількість особового складу ворога, зокрема з ПВК "Вагнера".

Якщо казати про бої в районі Бахмута – це розв'язання основних проблем: стримання наступу російських окупантів і створення передумов для українського контрнаступу.

За даними російської сторони, зокрема воєнного злочинця Пригожина, наразі в районі Бахмута концентрується три бригади ЗСУ. До того ж сам Пригожин малює дуже страшні для російської сторони картини можливого контрнаступу ЗСУ в цьому напрямку, наполягаючи на тому, що через відсутність оборонних позицій окупаційної російської армії успішний контрнаступ української армії може призвести до військової катастрофи для російських окупантів.

Мар'їнський напрямок

На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками були відбиті численні атаки противника у північній і центральній частинах населеного пункту Мар’їнка, а також в районі Новомихайлівки Донецької області.

На цьому напрямку зафіксована передислокація окремих підрозділів 150-ї мсд Південного військового округу (місце постійної дислокації – Новочеркаськ). Крім того, зафіксована передислокація важкої бронетехніки противника, а саме: танків Т-90 М "Прорив" та БТР-82А. Це свідчить про те, що окупанти не відмовились від тактики створення широкого котла для всього українського угруповання в Донецькій області.

Наразі про оперативне оточення Мар’їнки не йдеться. Але варто відзначити інший факт – населений пункт фактично припинив своє існування. Коефіцієнт руйнування житлових будівель – до 80%, тобто окупанти використовують тактику випаленої землі.

Авдіївський напрямок

За інформацією Генштабу ЗСУ, на Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі населених пунктів Авдіївка та Первомайське, успіху не мав.

Окупанти намагалися атакувати  флангами з урахуванням попередніх тактичних успіхів з району Красногорівки на Степове. Наразі намагаються тиснути з району Водяне – Опитне. За інформацією російської сторони, на цьому напрямку є успішний характер контратак з боку ЗСУ. Це не дозволило противнику просунутися та створити умови для оперативного оточення. Варто зауважити, що Авдіївський напрямок вважається одним із найбільш підготовлених ще з 2014 року.

Днями в мережі було опубліковане відео з-під Авдіївки, де окупанти скаржаться, що цілій роті не видали саперні лопатки, які на війні іноді мають більшу вагу, ніж автомати. І тут, виявляється, що 30% стрілецької зброї, яку видають частково мобілізованим, – у технічно несправному стані. Питання матеріально-технічного забезпечення російської армії завжди кульгало, а зараз це проявилося ще більш яскраво.

Зазначу, що в районах Авдіївки та Мар'янки просування окупантів протягом останнього року становило не більше 2,5–3 км.

Вугледарський напрямок

На Вугледарському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Це пов’язано зі зміною тактики атак з урахуванням повного провалу попередніх. Пауза на цьому напрямку обумовлена тим, що Вугледар почали зносити з лиця землі. Противник врахував досвід попередніх невдалих атак, коли українські Сили оборони розстрілювали росіян з багатоповерхівок, тому вони вирішили знести ці багатоповерхівки. Задіяна ворожа авіація, ствольна і реактивна артилерія, важкі вогнеметні системи ТОС-1А.

За інформацією аналітичного відділу ГІ "Права Справа", на Вугледарський напрямок перекинуто підрозділи 14-ї бригади спецпризначення. Вони намагаються прорватися в бік Курахового.

Варто відзначити, що Вугледарській напрямок розглядається окупантами як один з потенційних напрямків можливого контрнаступу ЗСУ.

Річ у тім, що відстань від Вугледара до Волновахи – а це ключовий транспортний хаб окупантів, приблизно до 40 кілометрів. Залізниця використовується окупантами для перевезення особового складу, важкої техніки, паливно-мастильних матеріалів, тобто вирішується одне з ключових завдань під час контрнаступу – це локалізація поставок окупаційної армії.

Крім того, від Вугледара близько 80 кілометрів до Маріуполя. Це дає можливість українській армії блокувати російське угруповання в районі цього міста, розділити його на дві частини та перерізати сухопутний коридор до Криму. Саме цим коридором Росія перекидає на фронт війська і бронетехніку. Цей шлях пов'язує Росію з окупованими районами Донецької та Луганської областей, а також Кримом. Контроль над сухопутним коридором дасть можливість ЗСУ розвинути успішний контрнаступ у напрямку Автономної Республіки Крим.

Лиманський напрямок

На Лиманському напрямку наразі перекидаються додаткові підрозділи противника, йдеться про посилення особовим складом та важкою бронетехнікою. Біля Кремінної з’явилися нові підрозділи 3-ї і 24-ї бригад спецпризначення, 144-ї та 3-ї мсд та 90-ї танкової дивізії ЗС РФ. У напрямку Білогорівки зафіксована передислокація важкої бронетехніки ОТБ "Август", зі складу т. зв. "2-го АК ЛНР".

За інформацією місцевих джерел "Права Справа", протягом останніх днів була зафіксована передислокація у напрямку нп Діброва окремих підрозділів 98-ї повітряно-десантної дивізії (місце постійної дислокації – Іваново).

На цьому напрямку ЗСУ протягом кількох останніх днів відбили численні штурми. Ворог не зміг захопити українські позиції. Російські окупанти зазнали чисельних втрат, 10 загарбників взяли в полон.

За інформацією Генштабу ЗСУ, підрозділами Сил оборони України протягом минулої доби відбито понад 36 атак противника на зазначених ділянках фронту.

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України