USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

SpaceX запустила космічний корабель Starship за допомогою найбільшої в історії ракети-носія

SpaceX, попри недоліки, вважає запуск вкрай вдалим
SpaceX запустила космічний корабель Starship
SpaceX запустила космічний корабель Starship
Джерело: відкриті джерела

Компанія успішно запустила комічний корабель Starship за допомогою найбільшої в історії ракети-носія Super Heavy. Перший запуск закінчився вибухом.

Усі 33 двигуни першого ступеня Super Heavy відпрацювали добре. На висоті 59 кілометрів ступінь за планом відʼїданався від Starship, але на землю не повернувся, вибухнувши в повітрі. Причини цього зʼясовуватимуть техніки. А Starship продовжив рух навколо орбіти силами своїх шести двигунів.

SpaceX, попри недоліки ступеня, вважає запуск вкрай вдалим. Перший квітневий тест Starship закінчився вибухом корабля на 3-й хвилині польоту. Сьогоднішній тест показує, що місія з доставки людей на Місяць Artemis на крок ближче. Саме на Starship покладено це завдання.

В SpaceX заявили, що цей запуск був успішніший за попередній в десятки разів.

Перша спроба запуску

Перша спроба запустити корабель Starship на орбітальну висоту у квітні цього року закінчилася провалом. Ракета піднялася на висоту 38 км, після чого почала неконтрольовано обертатися і падати, а на висоті близько 30 км стався вибух. Нештатна ситуація сталася в момент, коли мало відбутися відділення другого ступеня від першого, але система не спрацювала.

З міркувань безпеки ракету довелося ліквідувати в повітрі, що сталося з істотною затримкою, і це могло призвести до трагічних наслідків. За словами SpaceX, руйнування в прискорювачі, що спричинили катастрофу, пошкодили зв’язок із головним комп’ютером ракети, і це не дало спрацювати зарядам для ліквідації ракети за сигналом із землі. Проте через якийсь час ракета зазнала "швидкого незапланованого розбирання", як заявила сама SpaceX.

Також під час старту ракета пошкодила стартовий стіл, бетонні уламки якого, зі свого боку, розлетілися величезною територією і призвели до пошкодження обладнання космодрому і деякої приватної власності в прилеглому селищі. Масштаб руйнувань змусив Федеральне управління цивільної авіації (FAA) висунути компанії десятки вимог, без задоволення яких ліцензію на повторний запуск у жодному разі не можна було видавати. Також для отримання ліцензії було потрібно схвалення від природоохоронних органів.

Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон
ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство ChatGPT став доступний без реєстрації, в той час як Маск допускає, що ШІ знищить людство
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
SpaceX будує шпигунську супутникову мережу для розвідки США, – Reuters SpaceX будує шпигунську супутникову мережу для розвідки США, – Reuters