USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

S&P знизило кредитний рейтинг України в іноземній валюті: Причина

Агентство зауважує, що може ще знизити рейтинги України протягом наступних 12 місяців
долари
Джерело: відкриті джерела

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті з "CCC+" до "CCC" з негативними прогнозами. Про це повідомили в агентстві.

Рейтингова компанія пояснює своє рішення висновками з плану щодо майбутньої реструктуризації боргу в рамках нещодавньої домовленості України з Міжнародним валютним фондом.

"Тому ми вважаємо ймовірним, що Україна вступить у складний обмін своїми зовнішніми комерційними зобов’язаннями без непередбачуваного позитивного розвитку подій. Параметри та терміни реструктуризації ще не визначені та залежать від оцінки МВФ прийнятності державного боргу, яка, як очікується, буде оновлена на початку 2024 року", – пояснило агентство своє рішення.

Водночас підтвердило рейтинги України в національній валюті на рівні "CCC+/C" і "uaBB" за національною шкалою, оскільки держборг у гривні не входить до плану реструктуризації. Прогноз за рейтингом у національній валюті стабільний.

Втім, є і невтішні новини: наступна запланована публікація суверенного рейтингу України – 8 вересня 2023 року. Агентство зазначає, що може ще знизити рейтинги протягом наступних 12 місяців, якщо вважатиме майже напевно, що комерційні боргові зобов'язання буде включено до реструктуризації державного боргу.

Нинішній рейтинг України "CCC" означає, що емітент зазнає труднощів із виплатами за борговими зобов'язаннями та його можливості залежать від сприятливих економічних умов.

Нагадаємо, за останніми оцінками, падіння ВВП у лютому 2023 року становить 26% (±2%), що є кращим за показник січня – 32% (±2%). А 26 січня стало відомо, що Національний банк України погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту країни у 2023 році до 0,3% із 4% у попередньому прогнозі.

За січень – березень державний бюджет було зведено з дефіцитом у 220,3 млрд гривень, або близько 6 млрд доларів.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова