USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Ситуація покращується: Мінекономіки оцінило падіння ВВП України в лютому на рівні 26%

В міністерстві наголосили на покращенні ситуації у багатьох галузях економіки
ВВП
Джерело: відкриті джерела

Падіння ВВП України у лютому 2023 року становило 26% у річному обчисленні, згідно з оперативною оцінкою Міністерства економіки, повідомляє пресслужба міністерства. До речі, у січні падіння ВВП склало 32%.

У відомстві наголосили на покращенні ситуації у багатьох галузях економіки.

Так, у лютому порівняно з січнем поточного року дещо покращилася ситуація у промисловості завдяки зниженню дефіциту електроенергії. Минулого місяця ракетних ударів по об'єктах електроенергетики було менше, ніж у січні, а їхній негативний вплив нівелювався більшою адаптивністю виробників.

У транспортній сфері поступово відновлюється активність з усіх ключових видів транспорту, крім авіаперевезень, припинених через воєнні дії.

Дещо покращилася ситуація у тваринництві, зокрема у регіонах, які відносно менше постраждали від війни та куди релокувались фермери з прифронтових територій.

Спостерігається поступове поліпшення ситуації у будівництві. Це сталося завдяки активізації будівельних робіт на деокупованих територіях.

НБУ та Мінекономіки погіршили прогноз зростання ВВП на 2023 рік

26 січня стало відомо, що Національний банк України погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту країни у 2023 році до 0,3% із 4% у попередньому прогнозі. Про це повідомили на сайті НБУ.

Нацбанк пояснив, що переглянув ключове припущення прогнозу щодо ситуації з безпекою з урахуванням інтенсифікації бойових дій та посилення терактів проти критичної інфраструктури. У регуляторі пояснили, що збільшення тривалості безпекових ризиків матиме наслідком відтермінування повноцінного розблокування портів, що стримуватиме потенціал відновлення експорту. Крім того, внаслідок накопичення проблем, пов’язаних із проведенням посівної та збиральної кампаній в умовах війни, меншими, за оцінками Національного банку, будуть і врожаї цього року. 

Відтак, Національний банк очікує незначного зростання реального ВВП у 2023 році – на 0,3%. 

Нацбанк зазначає, що на 2024 рік також погіршив прогноз зростання ВВП з 5,2% до 4,1%, але очікує прискорення зростання економіки до 6,4% у 2025 році.

Щодо 2022 року, то НБУ оцінює спад ВВП за його підсумками на 30,3%, зокрема в четвертому кварталі – на 35%.

За його оцінками, номінальний ВВП минулого року становив 4,825 трлн гривень, що краще за попередній прогноз у 4,75 трлн гривень. Однак на цей рік прогноз номінального ВВП погіршено до 5,985 трлн гривень із 6,175 трлн гривень, на наступний – до 7,085 трлн гривень з 7,35 трлн гривень.

Однак у  прогнозі припускається, що протягом 2023 року вдасться уникнути значних додаткових руйнувань енергетичної інфраструктури, а бізнес і влада вживатимуть ефективних заходів для нівелювання наслідків уже зруйнованих потужностей. Враховуючи це, Національний банк України покращив прогноз інфляції на 2023 рік до 18,7%.

Разом з тим у Міністерстві економіки переглянули макропрогноз на 2023 рік та дійшли висновку, що прогноз зростання ВВП впаде з 3,2% до 1%, припустивши, що війна не закінчиться в середині року, а триватиме "майже цілий рік". Про це на дискусії, організованій Центром економічної стратегії (ЦЕС), повідомив заступник міністра Олексій Соболєв.

"Здається, ми пройшли пік інфляції – вона поступово починає знижуватися. Ми прогнозуємо, що вона з 26,6% у 2022 році зменшиться до 24%", – сказав Соболєв. 

Що було раніше 

Міністр економіки Юлія Свириденко повідомляла, що падіння валового внутрішнього продукту України за підсумками 2022 року складе 32%. За її словами, зростання української економіки також залежить від рівня зайнятості населення та, відповідно, наповнення бюджету: "Враховуючи фактор війни, руйнування підприємств, виїзд частини працездатних українців за кордон, все одно вдається забезпечувати 50% надходжень до бюджету власними зусиллями. Інші 50% – допомога міжнародних партнерів".

Читайте також:
За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20% За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%
Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень
Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ
За перші місяці 2024 року ВВП України зріс на 3,6% За перші місяці 2024 року ВВП України зріс на 3,6%