USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова

Наразі країна посідає 61-ше місце
Україна
Джерело: відкриті джерела

Україна посіла 61-ше місце в оновленому світовому рейтингу свободи слова, піднявшись за рік на 18 позицій. Про це йдеться у звіті міжнародної організації Репортери без кордонів (RSF).

Перші місця в рейтингу посіли Норвегія, Данія, Швеція, Нідерланди, Фінляндія, Естонія, Португалія та Ірландія. Це єдині країни світу, які продемонстрували цього року "хороші" показники свободи слова. Найгірша ситуація зафіксована в Еритреї.

Організація пояснює, що на "стрибок" України вплинули два фактори – покращився політичний фактор і підвищився коефіцієнт безпеки.

У RSF зазначили, що водночас свобода слова зазнає випробувань в Угорщині, Мальті та Греції, які мають найнижчі позиції серед країн ЄС.

На сході Європи умови для здійснення журналістської діяльності погіршуються через масштаби дезінформації та цензури ЗМІ. Зокрема, це стосується Туркменістану (175-те місце), Білорусії (167-ме місце) і Росії (162-ге місце).

Новини за темою: Україна втратила дві позиції в рейтингу найвпливовіших паспортів світу

Крім того, в Китаї (172-ге місце) фіксується найбільша кількість затримань журналістів, тоді як уряд запроваджує жорстку цензуру щодо інформації, яка суперечить лінії правлячої партії.

Раніше повідомлялося, що Україна подала заявку до Ради Європи про часткове призупинення дії в країні деяких пунктів Європейської конвенції з прав і свобод людини у зв'язку з воєнним станом.

Йшлося, зокрема, про скасування права розпоряджатися своїм майном. Посилання було на відповідний документ із сайту міжнародної організації, а саму заявку начебто подали ще 4 квітня.

Пізніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що цю інформацію подали викривлено. Він зазначив, що в документі йдеться не про обмеження прав людини, а про часткове скасування обмежень, які були застосовані раніше.

 
Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist
Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України