USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Нові правила для ВПО та нові ДБН для захисних споруд цивільного захисту: Що зміниться в Україні з 1 листопада

Зміни з 1 листопада
Джерело: UWN

Останній місяць осені не вноситиме суттєвих змін в життя українців. Переважно зміни торкнуться ВПО – їм спростили оформлення допомоги від держави та повернуть виплати тим переселенця, кому помилково призупинили допомогу.

Також з початку листопада при будівництві захисних споруд цивільного захисту, а також при реконструкції вже існуючих в Україні будуть звертатися вже до нових державних будівельних норм.

А от тарифи на комунальні послуги та пенсії з листопада лишаться без змін.

Про все детально – в матеріалі UWN.

Мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили до 15 листопада, тому усі чоловіки віком від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними. Нагадуємо, що є три види повісток:

  • повістка для уточнення даних;
  • на проходження військово-лікарської комісії;
  • мобілізаційне розпорядження.

Варто зауважити, що окрім чоловіків військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

Додамо, ймовірно, що мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжать і після 15 листопада. На початку місяця Верховна Рада має розглянути чергове їхнє продовження ще на 90 днів, таким за законодавством є граничний термін пролонгації. Поки жодні плани відносно посилення мобілізації не ухвалювалися.

Зміна правил надання допомоги на проживання ВПО

З листопада чекають зміни й на переселенців, які хочуть отримати статус ВПО. Тепер, щоб оформити допомогу від держави, має звертатись одна особа від всієї сімʼї, а не кожен член сімʼї окремо.

"Нововведення мали набути чинності з 1 серпня 2023 року і стосувалися внутрішніх переселенців, які вперше звертаються за допомогою. Але сьогодні уряд відтермінував введення в дію цієї новації до 1 листопада 2023 року", – повідомляє Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Що стосується переселенців, які вже оформили статус ВПО та отримують виплати, тут змін немає. Ці виплати автоматично продовжили до кінця січня 2024 року. По закінченню цього терміну виплату знову переглянуть.

До того ж у листопаді переселенцям, яким помилково призупинили допомогу, відновлять виплати ВПО. 

Нові ДБН для споруд цивільного захисту

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило проєкт нових державних будівельних норм (ДБН), які повинні будуть застосовуватися з 1 листопада при будівництві захисних споруд цивільного захисту, а також при реконструкції вже існуючих.

Згідно з новими нормами, всі проєкти відбудови житлових і громадських будівель, у тому числі шкіл, лікарень, садочків повинні будуть передбачати наявність правильно облаштованих зон.

Так, затверджений проєкт ДБН передбачає, що всі захисні споруди мають відповідати стандартам інклюзивності, в тому числі фізичної безбар’єрності. Зокрема, такі споруди мають бути обладнані пандусами для людей з інвалідністю. У разі неможливості облаштування пандуса рекомендується застосовувати підйомні пристрої та механізми.

Також у захисних спорудах повинні бути облаштовані системи візуальної та тактильної навігації, контрастне маркування на сходах та порогах.

Під час нового будівництва обов’язковим є облаштування мінімум одного універсального санітарно-гігієнічного приміщення. Таке приміщення має розраховуватися на кожні 200 осіб.

Проєкт державних будівельних норм В.2.2-5:2023 розміщений на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва за посиланням.

Заборона феєрверків

6 листопада набирає чинності закон 3039-IX щодо використання та обігу піротехнічних виробів. Він забороняє використання, продаж та передачу феєрверків класів F2, F3, F4. 

За Технічним регламентом піротехнічних виробів:

  • F2 – феєрверки з низьким рівнем небезпеки та шуму, які призначені для використання на відкритому повітрі в умовах обмеженого простору;
  • F3 – феєрверки із середнім рівнем небезпеки, для відкритого повітря на великих площах, рівень шуму яких для здоров'я не шкідливий;
  • F4, "професійні" – феєрверки із високим рівнем небезпеки, призначення для використання особами із спецпідготовкою, рівень шуму яких не шкідливий для здоров'я.

Цифровізація ОСББ

10 листопада набирає чинності закон 3270-IX про спрощення управління багатоквартирними будинками, або, як ще його називали в процесі розгляду, - про цифровізацію ОСББ.

Відтак, принципових змін зазнає закон про ОСББ. Зокрема, створити нове об'єднання співвласників багатоквартирного будинку тепер можна буде після держреєстрації квартир та нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більше половини всієї площі квартир та приміщень.

Співвласників про установчі збори треба буде попереджувати повідомленням за 10 днів до них, а не за 14 днів. Відправляти повідомлення можна буде не тільки письмово, але й електронкою та з використанням "інших технічних засобів електронних комунікацій".

У повідомленні треба буде обов'язково вказувати, чи можна влаштувати дистанційну участь у них. І цю дистанційну участь, тобто з використанням відеоконференції, законом можна організовувати під час установчих зборів.

Законом про ОСББ закріплено, що під опитуванням співвласників можна ставити не тільки особистий підпис, але й електронний. Зараз це також практикується, але на підставі інших законів.

Ще одна важлива новація – можливість ухвалити рішення щодо багатоквартирного будинку (крім рішення про від'єднання від інженерних мереж) 50%+1 голосами співвласників. Проте в статуті ОСББ можна прописувати необхідну кількість голосів, щоб ухвалювати те чи інше рішення. Але не менше ніж 50% та не більше ніж 75% загальної кількості голосів. Для рішень щодо органів управління, зміни форми управління, розміру внесків, затвердження кошторисів – не більше 67% голосів.

Нові правила для виїзду пасажирського транспорту

Змінюються правила виїзду за кордон пасажирських автобусів.

Якщо у пасажирського транспортного засобу не буде визначено клас екологічності або зазначено клас екологічності ЄВРО-1, подати заявку на перетин кордону з 1 листопада стане неможливим. Протерміновані документи не прийматимуть.

"З 1 листопада, якщо у пасажирському автобусі не буде визначений клас екологічності або зазначений клас екологічності ЄВРО-1, подати заявку на перетину кордону "18-60" стане неможливим", – наголосили в Укртрансбезпеці.

Жіночих купе в потягах буде більше

"Укрзалізниця" подвоює кількість рейсів із жіночими купе. З 15 листопада вони стануть доступні ще в чотирьох поїздах:

● №17/18 Харків – Ужгород;
● №29/30 Київ – Ужгород;
● №3/4 Запоріжжя – Ужгород;
● №26/236 Одеса – Рахів.

Купити квитки у жіночі купе можна буде у застосунку "Укрзалізниці".

Як і раніше, місця відповідно маркуватимуться в застосунку, а посадка до таких купе буде відкрита тільки жінкам та дітям до п'яти років включно.

Що лишається без змін?

Пенсії з 1 листопада

З 1 листопада жодних змін щодо підвищення та перерахунку пенсій не передбачено. Відтак, суми пенсії та надбавок до них залишаться такими ж, як у жовтні.

Винятком є пенсіонери, яким протягом року виповниться 70, 75 чи 80 років – вони матимуть вікову надбавку. Зокрема, пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, продовжують отримувати доплату до пенсії у розмірі 570 гривень. Пенсіонери віком 75–80 років отримують доплату у розмірі 456 гривень, пенсіонери віком 70–75 років – у розмірі 300 гривень.

Тарифи з 1 листопада

В Україні не очікується підвищення вартості комунальних послуг у жовтні.

Газ. Під час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення заборонено підвищувати тарифи на розподіл природного газу. Відтак, компанія "Нафтогаз України" продовжила дію фіксованого тарифного плану для населення до 1 травня 2024 року. Її клієнти у листопаді й надалі сплачуватимуть 7,96 гривні за кубометр.

Інші газопостачальні компанії також зберегли тарифи на рівні від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр. Ці пропозиції діють до 1 травня наступного року.

Тому до кінця опалювального сезону газ не здорожчає.

Опалення. Під час воєнного стану заборонено підвищувати тарифи на опалення й гарячу воду.

Електроенергія. Вартість електроенергії для побутових споживачів ще на початку літа зросла до 2,64 гривні за кВт. Такою вона залишиться й у листопаді. 

Водопостачання. З 1 листопада тарифи залишаться на попередньому рівні.

Читайте також:
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости
Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ