USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ

Підвищення стане вагомим проінфляційним фактором
світло
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом. У Національному банку України зробили відповідні прогнози і кажуть, що ймовірне зростання цін на електроенергію може бути "достатньо швидким і суттєвим", йдеться  в "Інфляційному звіті" НБУ за квітень 2024 року.

Так, регулятор прогнозує поетапне приведення тарифів на послуги ЖКГ до економічно обґрунтованих рівнів протягом кількох років. А дотаційні тарифи на світло для побутових споживачів через складну ситуацію в енергетиці можуть зростати швидше.

Також економісти говорять, що фіксація тарифів на окремі послуги ЖКГ – це й газ, гаряча вода та опалення – лишалася значним чинником стримування адміністративної складової інфляції. А підвищення стане вагомим проінфляційним фактором.

"Тривале відтермінування рішень щодо підвищення тарифів на послуги ЖКГ зумовить нижчу інфляцію, але погіршуватиме фінансовий стан державних енергокомпаній. Це посилюватиме ризики нестабільності на внутрішньому ринку енергоресурсів. А ще погіршуватиме інвестиційний потенціал галузі, тоді як ціновий тиск лише відкладатиметься на майбутнє", – зазначено в звіті.

Разом з тим Нацбанк вказує, що терміни та параметри коригування тарифів ЖКГ лишаються сферою невизначеності.

Новини за темою: До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель

Що з тарифами на світло

26 квітня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення до кінця травня.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль пояснював, що це пов’язане з тим, що "Нафтогаз" продовжив дію пільгової ціни на газ для населення. І ця ціна, як і раніше, становитиме 7 гривень 96 копійок за кубометр. А пільгова ціна на електроенергію для населення становить 2 гривні 64 копійки за кіловат, як і було.

Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії продовжено до 31 травня.

До речі, місяць назад міністр енергетики Галущенко припускав, що уряд може підняти ціни на електроенергію та просити українців економити, щоб уникнути відключень влітку. Чиновник стверджував, що Україна шукає необхідне енергетичне обладнання по всьому світу – і зокрема в сусідніх країнах – для заміни свого пошкодженого. Але це полювання може бути марним, якщо країна не матиме достатньо протиповітряної оборони, акцентував міністр.

Читайте також:
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno
УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій