USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Тарифи на електроенергію можуть зрости

Ворог уразив понад 7 ГВт генеруючих потужностей, на відновлення яких потрібен досить тривалий час
Електроенергія
Джерело: відкриті джерела

В Україні можуть підвищити тарифи на електроенергію вже цьогоріч. Причина: гостра потреба енергогалузі в залученні значних фінансових ресурсів для відновлення енергооб'єктів після російських атак. Про це повідомив голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що наразі у денний час є певний профіцит електроенергії завдяки сонячній генерації. У вечірні години також здійснюється імпорт з енергосистеми Європи.

Водночас, за його словами, збитків, яких завдано українській енергетиці, не зазнавала жодна енергосистема у світі. Знищено близько 80% теплової генерації – це високоманеврові потужності, які дозволяли здійснювати балансування навантаження в енергосистемі упродовж доби. Також істотно пошкоджено об’єкти гідрогенерації.

У цілому ворог уразив понад 7 ГВт генеруючих потужностей, на відновлення яких потрібен досить тривалий час.

За попередніми розрахунками, за останні півтора місяця збитки перевищили 1 млрд доларів. Слободян зазначив, що перекрити їх лише за рахунок діючого на сьогодні тарифу на електроенергію та наявної на сьогодні міжнародної допомоги неможливо, тому триває пошук шляхів розв’язання цього питання.

"Нам потрібно терміново знайти фінансовий ресурс для відновлення енергетики. Тож наразі потрібна велика концентрація зусиль... Ймовірно, доведеться все ж таки розглянути можливість залучення внутрішніх резервів – переглянути тариф на електроенергію. Нещодавно НБУ прогнозував поступове підвищення тарифу протягом наступних років. Оскільки потрібен дійсно великий фінансовий ресурс для відновлення об’єктів електроенергетики, перший етап такого підвищення, можливо, доцільно зробити вже цьогоріч", – сказав він.

Що зараз з тарифами на світло

26 квітня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення до кінця травня.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль пояснював, що це пов’язане з тим, що "Нафтогаз" продовжив дію пільгової ціни на газ для населення. І ця ціна, як і раніше, становитиме 7 гривень 96 копійок за кубометр. А пільгова ціна на електроенергію для населення становить 2 гривні 64 копійки за кіловат, як і було.

Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії продовжено до 31 травня.

Читайте також:
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW