USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Захід просив Україну не завдавати ударів по РФ під час заколоту Пригожина, – CNN

Союзники просили "не розгойдувати човен", оскільки це "внутрішня справа Росії"
Президент Володимир Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Під час повстання "Вагнера" союзники звернулися до України з порадою не завдавати ударів по Росії. Про це повідомляє CNN з посиланням на західного чиновника.

Він розповів, що союзники на різних рівнях зв'язалися з українськими офіційними особами, застерігаючи їх від завдання ударів по РФ для того, щоб посіяти хаос.

Побоювання полягали в тому, що Україна і Захід будуть розглядатися як такі, що допомагають Пригожину і загрожують суверенітету Росії.

"Послання було не розгойдувати тут човен", – сказав чиновник, додавши, що послання було передано на рівні міністрів закордонних справ, заступників і через послів.

Захід наполягав на тому, що заколот – це внутрішня справа РФ.

"Союзники попереджали українців не провокувати ситуацію. Використовуйте можливості на території України, але не втягуйте у внутрішні справи і не завдавайте ударів по наступальних військових об'єктах усередині Росії", – зазначив співрозмовник.

Розвідка США знала про плани Пригожина

Розвідка США знала про плани голови ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина підняти бунт в Росії, однак не хотіла заважати можливому розколу всередині країни. Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що представники американської розвідки повідомили в середині тижня високопоставленим військовим і адміністративним чиновникам, що Пригожин готовий до активних дій.

"Сполучені Штати знали про майбутні події в Росії, подібно до того, як розвідувальні служби попереджали наприкінці 2021 року про те, що президент РФ Володимир Путін планує вторгнутися в Україну. Але, на відміну від початкового вторгнення, коли офіційні особи США розсекретили дані розвідки, а потім оприлюднили їх, щоб спробувати стримати Путіна від вторгнення, розвідувальні служби мовчали про плани Пригожина.

Офіційні особи США вважали, що якщо вони щось скажуть, пан Путін міг би звинуватити їх в організації державного перевороту. І вони явно не були зацікавлені в тому, щоб допомогти пану Путіну уникнути значного ганебного розколу його підтримки", – йдеться у статті.

Путін ослаб

Бездіяльність Путіна щодо демаршу Пригожина свідчить про відсутність координації на високому рівні в російському уряді та ймовірне внутрішнє суперництво. Так вважають офіційні особи Сполучених Штатів, пише Washington Post.

Новини за темою: "Ситуація може прискорити завершення війни в Україні": Як світ реагує на повстання ПВК "Вагнера"

За даними аналітиків, це найсерйозніший виклик Путіну за понад два десятиліття його керування Росією. Останній значний виклик стався у 2011 році, коли десятки тисяч росіян вийшли в Москву на знак протесту проти парламентських виборів, які, на думку європейських і американських офіційних осіб, були фальшивими.

Новини за темою: Зеленський про громадянську війну в Росії: Кожен, хто обирає шлях зла, – руйнує сам себе

"Незважаючи на те, що Пригожин відмовився від своїх планів, Путін, безумовно, буде сприйматися у світі як ослаблений лідер. Члени російської еліти ставитимуть під сумнів його керівництво, запитуючи, як він міг допустити це і чому не зупинив це раніше", – йдеться у публікації.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні