USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росія в обхід санкцій купила канадську систему виявлення БпЛА SkyEye, – росЗМІ

Дальності дії системи вистачить, щоб прикрити понад третину площі Москви
дрон безпілотник

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Російський технологічний університет МІРЕА придбав та отримав систему виявлення безпілотників SkyEye канадської компанії Skycope Technologies. Інформацію про це російське "Агентство" виявило на сайті держзакупівель країни-агресора.

Згідно з контрактом, Російський технологічний університет (РТУ) 11 травня оголосив аукціон, а вже 7 червня отримав радар SkyEye. Згідно з держконтрактом, поставив вишу радар підприємець Максим Суслопаров. До документа було додано декларацію Євразійського економічного союзу на ввезення систем SkyEye від канадського виробника Skycope, отриману в січні 2023 року московською компанією "Техком".

Вартість контракту склала 4,5 млн рублів.

У виданні зазначають, що ввезення такого обладнання до Росії, ймовірно, порушує санкції Канади.

"Юрист санкційної практики британської компанії Zorge Partners Limited Роман Рашимас повідомив, що постачання SkyEye потрапляє під обмеження, введені владою Канади", – пише видання.

Радар SkyEye: що це таке

Радар був вироблений канадською компанією Skycope Technologies Inc. Виробник наголошує, що його техніка охоплює повітряний простір на 360 градусів, а також оснащена функцією раннього попередження та швидкого виявлення як квадрокоптерів, так і безпілотних літальних апаратів літакового типу.

SkyEye володіє найбільшим каталогом наявних безпілотників. Ідеться про більш ніж 350 моделей дронів, пультів дистанційного керування, FPV й телеметричних пристроїв, список яких щомісяця поповнює команда експертів. Володіючи ШІ, канадський радар здатний виявляти навіть такі БпЛА, яких немає в його віртуальній "картотеці". Висока точність гарантує практично повну відсутність помилкових спрацьовувань. Також детектор має здатність розрізняти "дружні" безпілотники від дронів-"ворогів".

За даними компанії-виробника, радар-детектор SkyEye важить менше ніж 10 кг. Система "веде" до 14 цілей одночасно, здатна виявити дрон на дистанції до 35 км на відкритій місцевості та на дистанції до 10 км в умовах міської забудови. Такої дальності дії вистачить, щоб прикрити понад третину площі Москви в межах Московської кільцевої автодороги (близько 880 кв. км), додає росЗМІ.

Радар здатний також вести запис даних виявлення для повсякденного обліку, тимчасових міток виявлення, криміналістичних доказів або аналізу.

Детектор простий у розгортанні: у робоче положення його можна привести протягом п'яти хвилин. Може бути встановлений як на власному штативі, так і в автомобілі. У всіх цих випадках оператор матиме мультидоступ до пристрою зі смартфона, планшета або комп'ютера.

Додамо

З початку повномасштабної війни в Україні до Росії імпортували майже 7300 одиниць вогнепальної зброї, включно з понад сотнею снайперських гвинтівок, а також майже вісім мільйонів патронів від американських та європейських виробників. Через прогалини в санкціях до рук окупантів, зокрема, потрапила і зброя з Німеччини. 

До того ж РФ масово доставляє зброю із Північної Кореї – про це свідчать супутникові знімки.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську