USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Попри санкції: Росія продовжує отримувати зброю з Європи та США, – ЗМІ

РФ закуповує зброю через треті країни
Росія

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

З початку повномасштабної війни в Україні до Росії імпортували майже 7300 одиниць вогнепальної зброї, включно з понад сотнею снайперських гвинтівок, а також майже вісім мільйонів патронів від американських та європейських виробників. Через прогалини в санкціях до рук окупантів, зокрема, потрапила і зброя з Німеччини. Про це йдеться у розслідуванні німецького проєкту CORRECTIV.

Які виробники потрапили в поле зору розслідувачів?

Автори розслідування вказують на американські компанії Smith & Wesson, Barrett Firearms і Desert Tech. Також у списку – ряд європейських виробників зброї, наприклад австрійські компанії Glock і Steyr Arms. Є й кілька німецьких виробників. Йдеться про тюрінгську компанію Merkel Jagd-und Sport Waffen GmbH, виробника боєприпасів Nammo Schönebeck, RWS і Ruag Ammotech, а також Blaser з Allgäu.

Зазначається, що частка німецьких марок у вогнепальній зброї значно більша, ніж у боєприпасах.

Яку зброю використовують окупанти на війні проти України?

За даними розслідувачів, частина придбаного західного озброєння використовується російськими військовими в Україні. Йдеться, наприклад, про пістолети Glock, автоматичні гвинтівки AR-15, карабіни Blaser R8.

Автори додають, що найманці на кшталт "Вагнера" отримують зброю переважно із Заходу.

"Для них особливо цікава так звана система AR15: вид зброї, яка також використовується збройними силами США та Бундесвером, але також включає цивільні версії. У США вони викликають суперечки, оскільки їх використовували озброєні люди. Статистика імпорту, оцінена CORRECTIV, показує, що з початку війни російські компанії завезли в країну близько 50 таких автоматичних гвинтівок лише від американської компанії Smith & Wesson", – йдеться у матеріалі.

Також привабливою для російських найманців у загарбницькій війні проти України є вогнепальна зброя американської компанії Desert Tech, десять одиниць якої потрапили до Росії лише в грудні 2022 року. 

"CORRECTIV знайшов у Telegram-каналі "Сіра зона", який пов’язують з групою "Вагнера", фото, завантажене в березні цього року: Згідно з описом фото, найманець "Вагнера" позує біля міста Бахмут із пустельною технікою. Цю інформацію неможливо перевірити на точність", – кажуть розслідувачі.

Ймовірний найманець Вагнера позує зі зброєю Desert Tech на скріншоті з Telegram-каналу "Сіра зона"
Джерело: Correctiv

Пістолети також потрапляють до країни. Дані імпорту свідчать, що з початку війни було імпортовано 2580 одиниць такої вогнепальної зброї австрійського виробника Glock.

Пістолет Glock і гвинтівку AR-15 бачили у колишнього віцепремʼєра Росії Дмитра Рогозіна, коли він приїжджав в окуповану Донецьку область, уточнюють в публікації.

Колишній віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін з пістолетом Glock у Донецьку в жовтні минулого року
Джерело: Correctiv

Допомогли посередники?

Зброя потрапляла до Росії не безпосередньо від західних виробників і, вочевидь, постачалася через посередників у третіх країнах, стверджують розслідувачі.

Зазначається, що в першій половині 2023 року помітно зросли постачання мисливської та спортивної зброї з Німеччини до ОАЕ, Хорватії, Угорщини, Казахстану, Північної Македонії, Польщі та Узбекистану.

Що кажуть виробники зброї?

Автори повідомляють, що надіслали запити 14 компаніям та торговим маркам, чия мисливська та спортивна зброя або боєприпаси потрапили до Росії з початку війни, згідно з російською статистикою імпорту. Йдеться про Barrett Firearms (США), Blaser (Німеччина), Ceska Zbrojovka (Чехія), Desert Tech (США), Glock (Австрія/США), Kel-Tec CNC (США), Merkel Jagd-und Sport Waffen GmbH (Німеччина), Nammo Schönebeck (Німеччина), Ruag Ammotec (Німеччина/Швейцарія), RWS (Німеччина), Savage Arms (США), Sellier (Чехія), Smith & Wesson (США), Steyr Arms (Австрія).

Розслідувачі надіслали компаніям Excel-списки зі зброєю та боєприпасами, які вони виготовляли, і попросили надати інформацію, чи знають в компаніях, що їхня зброя опиниться в підсанкційній Росії і яким компаніям та в які країни вона спочатку постачалася.

На запити відповіли лише сім компаній

Німецька компанія Merkel Jagd Waffen заявила, що вони не надають жодної інформації щодо питань щодо експорту.

Німецький виробник боєприпасів RWS написав, що робить поставки "численним клієнтам" і кожен з них має "відповідні рекомендації та офіційні схвалення".

Австрійська компанія Glock, чиї пістолети, як було доведено, використовували російські чиновники, не відповіла на численні запити.

Австрійська компанія Steyr Arms також нічого не може сказати про шлях зброї.

"Ми прагнемо захищати дані і зазвичай не передаємо дані наших клієнтів третім особам", – заявили в компанії.

Sellier з Чехії пояснила, що, на жаль, не змогла відстежити маршрут зброї. А чеська компанія Ceska Zbrojovka спробувала перевернути ситуацію і попросила нас надати їм інформацію про те, яким шляхом прямувала зброя – інакше вони не могли відповісти на запитання, додають автори.

Після повторних запитів компанія Blaser пообіцяла провести розслідування та зв’язатися з виданням.

Новини за темою: РФ масово доставляє зброю із Північної Кореї, – супутникові знімки

Раніше ми повідомляли, що в США викрили росіян, які переправляли для армії РФ електроніку. Упродовж року злочинна організація зуміла відправити до Росії понад 300 партій заборонених товарів на суму близько 10 млн доларів

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням