USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Франція, Угорщина і Болгарія блокують санкції проти атомної енергетики РФ

Запровадження санкцій проти атомної енергетики Росії є зараз головною вимогою української сторони
Росатом
Джерело: відкриті джерела

Три країни ЄС – Франція, Угорщина і Болгарія – блокують запровадження санкцій ЄС проти сектора атомної енергетики Росії, зокрема державного концерну "Росатом". Про це з посиланням на свої джерела в Євросоюзі повідомляє РАР.

"Найбільшим прихильником співпраці в галузі атомної енергетики з "Росатомом" є Франція. Найгучнішими є угорці, які, коли йдеться про санкції щодо "Росатома", посилаються на національну безпеку. Болгарія також повідомляє про занепокоєння щодо безпеки постачання (ядерного палива – ред.)", – повідомило агентству джерело в ЄС.

Зазначається, що запровадження санкцій проти атомної енергетики РФ є зараз головною вимогою української сторони.

"Українська сторона просить ЄС зайнятися питанням ядерного палива, вказуючи на те, що "Росатом" усвідомив, що має захисну парасольку в ЄС і все, що його стосується, виключено з-під санкційної загрози. Українська сторона також повідомляє, що "Росатом" почав активну діяльність у сферах, не пов’язаних строго з атомною енергетикою", – продовжує джерело.

Постійний представник Польщі в ЄС Анджей Садош заявив, що Варшава наполягає на санкціях проти російської атомної енергетики.

"Це один з польських постулатів. Ми працюємо над цим у тісній співпраці з українською стороною. Ми також звертаємо увагу на те, що Росатом починає використовувати свій своєрідний імунітет, розширюючи діяльність на інші сфери", – сказав він.

"Росатом" міг ввозити в Росію сировину й електроніку для російської армії

Наприкінці січня стало відомо, що російський державний ядерно-енергетичний конгломерат "Росатом" працює над постачанням російській збройовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива. Про це йдеться у розслідуванні The Washington Post.

Видання нагадує, "Росатом" довгий час представляв себе як цивільна організація, що експлуатує атомні електростанції в комерційних партнерствах по всьому світу, незважаючи на свою роль у розробці ядерної зброї для Росії.

У листі керівника департаменту "Росатому", який отримала українська розвідка, датованому жовтнем 2022 року, йдеться про зустріч із представниками Міноборони та представниками ВПК Росії. Судячи зі змісту листа, державна атомна компанія пропонує надати товари російським військовим частинам і російським виробникам зброї, які перебувають під санкціями.

Серед виробників зброї – виробник ракетних комплексів "Алмаз-Антей"; НПК "Техмаш", що виготовляє некеровані бомби та системи залпового вогню; "Високоточні комплекси", які виготовляють ракети "Іскандер"; НВО "Сплав", яке виробляє реактивні системи залпового вогню "Ураган", що стріляють касетними бомбами; державний авіаконгломерат і кілька російських виробників бронетранспортерів і танків.

До листа, наданого The Washington Post, додається детальний опис продукції, доступної для використання російськими військовими та збройовою промисловістю.

Згідно з документами, серед матеріалів, які дочірні компанії "Росатому" пропонують постачати російському оборонно-промисловому комплексу, – оксид алюмінію, життєво важливий компонент для ракетного палива. Інші товари включають літій-іонні батареї для живлення танків, систем протиракетної оборони та іншої зброї; технології 3D-друку; і хімічні сполуки, що використовуються в авіаційній і ракетобудуванні, свідчать документи. Незрозуміло, які – якщо взагалі – з цих продуктів постачалися для російської збройової промисловості.

Павло Лузін, незалежний російський військовий аналітик, сказав The Post, що "Росатом" розробив довгострокову стратегію постачання російської збройової промисловості. Міноборони Росії також в офіційних заявах говорило про тривалу співпрацю з державним ядерним конгломератом у сфері "неядерної" зброї. Митні дані, надані The Post вашингтонським офісом Центру досліджень проблем нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна, показують, що принаймні одна дочірня компанія "Росатому" – Renera – імпортувала з Південної Кореї компонентів для літій-іонних акумуляторів щонайменше на 1 мільйон доларів США з початку війни в Україні.

"Росатом" відомий в атомному світі як цивільна атомна компанія. Це по суті і є його фірмова назва", – сказав Марк Хіббс, старший науковий співробітник програми ядерної політики Фонду Карнегі.

Але війна Росії проти України показує, наскільки тісно ця компанія, до складу правління якої входять нинішні та колишні високопосадовці російських служб безпеки, пов’язана з її військово-промисловим комплексом – і навіть з російськими військовими операціями в Україні.

"Після того, як Росія вторглася в Україну минулого року, співробітники "Росатому" сприяли незаконному захопленню Москвою Запорізької АЕС в Україні за указом президента РФ. За словами голови Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаеля Маріано Гроссі, найбільша в Європі станція кілька разів відключалася від електроенергетичної мережі України, а військове протистояння на об’єкті поставило світ "за крок від ядерної аварії". Свідки стверджують, що співробітники "Росатому", дислоковані на станції, схоже, скеровували частину російської артилерії, націлюючи на станцію, тоді як у розпал обстрілу в серпні президент України Володимир Зеленський назвав атаку "ядерним шантажем" з боку Москви", – йдеться у статті.

Чому "Росатом" уникнув санкцій

"Якщо "Росатом" надає підтримку російській збройовій промисловості, це підлягає обмеженням", – сказав Деніел Фрід, координатор із санкцій Державного департаменту до 2017 року.

Компанія поки що уникала обмежень частково через побоювання щодо потенційних економічних наслідків через її широку участь у цивільній ядерній енергетиці по всьому світу, включаючи Західну Європу та Сполучені Штати.

У Європейському Союзі працює 18 атомних електростанцій російського дизайну, "а це означає, що росіяни… мають важелі впливу на продовження роботи більшості цих об’єктів", – сказав Гіббс, зазначивши, що в Словаччині електростанції російського дизайну виробляють половину електроенергії країни.

Сполучені Штати залежать від "Росатому" приблизно на одну чверть своїх поставок збагаченого урану. Крім того, "Росатом" контролює близько 30 відсотків світового ринку збагачення урану і 17 відсотків ринку реакторного палива, а з приблизно 450 атомних електростанцій у всьому світі близько 20 відсотків з них спроєктовані Росією, зазначив Хіббс. 

Зараз "Росатом" працює над 23-ма атомними енергоблоками по всьому світу, в тому числі в Індії, Туреччині та Єгипті, портфель замовлень за кордоном становить 200 мільярдів доларів. Спроба негайно послабити залежність від "Росатому" щодо поставок ядерного палива, поводження з відходами та інших партнерських угод може викликати значну нову волатильність цін на енергоносії в той час, коли ЄС щойно вийшов із важкого року стрімкого зростання цін на енергоносії, оскільки він відмовився від російських нафти та газу.

Україна посилює тиск на світ щодо "Росатому"

Останніми тижнями український уряд посилив тиск щодо санкцій. Глава ОП Андрій Єрмак 12 січня зустрівся з координатором Держдепу з питань санкцій Джеймсом О’Браєном, щоб обговорити "Росатом" і "посилення обмежень проти фізичних і юридичних осіб, які продовжують підтримувати агресію Росії проти України".

Після переговорів цього місяця з віцепрезидентом Європейської комісії Франсом Тіммермансом прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що він очікує, що заходи проти "Росатому" будуть включені в наступний пакет санкцій ЄС проти Росії, додавши, що Москва "має бути покарана за напади на українську компанію".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що викриття щодо участі "Росатому" в постачанні російської збройової промисловості "ще більше тривожать і доводять, що проблема є більш масштабною, ніж знали раніше".

У заяві The Post Кулеба сказав: "Ядерна співпраця з сьогоднішньою Росією не тільки аморальна, оскільки вона спонсорує воєнні злочини Росії в Україні, але й небезпечна. …Ми закликаємо всі держави припинити будь-яке ядерне співробітництво з Росією, уникати будь-яких нових спільних з Росією проєктів у цій сфері та запровадити персональні санкції щодо ключових посадовців і співробітників "Росатому", які втручалися в ядерну систему України".

Глава українського МЗС зазначив, що запровадження персональних санкцій – це "абсолютний мінімум".

Нагадаємо, у Євросоюзі прискорюють роботу над запровадженням 10-го пакета санкцій проти Росії за її повномасштабне вторгнення в Україну. Там хочуть ухвалити новий пакет обмежень до саміту Україна – Європейський Союз, який запланований на початок лютого.

Читайте також:
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський