USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

ЄС прискорює роботу над десятим пакетом санкцій проти Росії

Однак припускається, що Угорщина гальмуватиме ухвалення рішення
Санкції
Джерело: відкриті джерела

У Євросоюзі прискорюють роботу над запровадженням 10-го пакету санкцій проти Росії за її повномасштабне вторгнення в Україну. Там хочуть ухвалити новий пакет обмежень до саміту Україна – Європейський Союз, який запланований на початок лютого, пише польське видання PAP.

"Ми тиснутимемо санкціями на Кремль стільки, скільки буде потрібно. Ми поширимо санкції на тих, хто військово підтримує війну Росії, наприклад Білорусь та Іран", – сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

За словами одного із дипломатів ЄС, причиною прискорення введення заходів є майбутній саміт Україна – Європейський Союз, а каталізатором – наближення річниці війни. Однак деталі майбутнього санкційного пакета дипломати не розголошують, посилаючись на важливість ефекту несподіванки.

Утім, як стало відомо PAP, Євросоюз вкотре спробує ввести обмеження на поставки російських алмазів. "Вартість експорту алмазів для російського бюджету оцінюється в 4,5 млрд євро. Це чимала сума", – зазначив один із дипломатів ЄС.

Нові обмеження також стосуватимуться продукції, яка потенційно може бути використана російськими військовими. Санкційні списки також мають бути розширені фізичними особами, відповідальними за агресію РФ проти України та воєнні злочини.

Разом із тим запровадження 10-го пакета санкцій проти Росії може вкотре зіштовхнутися з протидією з боку Угорщини, яка знову гальмуватиме ухвалення рішення.

"Угорці вже заявили, що не погодяться на деякі імена в санкційних списках. Можна очікувати подальшої напруги у відносинах із Будапештом", – сказав один із представників Євросоюзу.

За даними польського видання, обмеження мали б поширитися і на Білорусь "за продовження підтримки військових дій Росії проти України". Проте кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк заявив, що у новому пакеті санкцій ЄС не буде заходів щодо Білорусі.

"Одна з причин, через яку Білорусь не потрапила під санкції разом з Росією в останніх санкційних пакетах, полягає в тому, що Україна попросила не включати туди Мінськ", – написав журналіст.

Що було раніше

В грудні Рада Європейського Союзу затвердила дев'ятий пакет санкцій проти РФ. Тоді ж, зокрема, ввели нові заходи експортного контролю та обмеження на товари і технології подвійного призначення та заморозили активи ще двох російських банків. Також Євросоюз розширив заборону на нові інвестиції у російський енергетичний сектор, додатково заборонивши нові інвестиції у російський гірничодобувний сектор.

На додаток до економічних обмежень Рада Євросоюзу розширила список індивідуальних санкцій, включивши до нього нових фізичних і юридичних осіб.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас вважає, що через санкції російська економіка позбавлена доступу до фінансових ринків і передових технологічних продуктів, що завдає шкоди нафтовій промисловості, авіакомпаніям, військовій та автомобільній промисловості. А сама Росія, за словами Маасікаса, неспроможна виробляти "розумні продукти", а також експортувати продукцію з Євросоюзу та США.

Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових